Fästing på blad

Fästingar

Fakta om fästingar

Fästingar tillhör kvalstren och är spindeldjur. De har alltså åtta ben, även om små fästinglarver endast har sex ben. Fästingar genomgår flera larv- och nymfstadier innan de blir vuxna. Fästingar är så kallade ektoparasiter (lever på värddjuret). Det finns 11 fästingarter som är bofasta i Sverige. Till det tillkommer en del arter som tillfälligt kommer in t ex med flyttfåglar och om husdjur införskaffas från andra länder.

Så här känner du igen en fästing

Fästinghanar blir 2 mm, honor 4 mm som kan bli upp till 11 mm när hon är helt fylld med blod, grå till rostbruna, livslängd för en vuxen fästing är ca 2 år. Hos fästingar så behöver båda könen tillgång till blod för att växa. Se upp för fästingar i hög vegetation då de föredrar tät buskvegetation med mer än 80 % luftfuktighet.

Var vaksam

Fästingar överför olika sjukdomar där TBE-virus (som kan orsaka hjärnhinneinflammation) och borreliabakterien är de vanligaste. Mot TBE finns vaccin medan borrelia botas med antibiotika. När man ska ta bort en fästing från huden kan huvud och mundelar ibland bli kvar och orsaka hudirritation och inflammation, använd inte alkohol eller olja vid borttagande av fästingar utan använd istället en speciell fästingborttagare.

Välj land