lägenhetshus

Sälja lägenhet

Vad är viktigt att tänka på vid lägenhetsförsäljning?

Här är några punkter som det är flest tvister om, och som, i de flesta föreningars stadgar ligger under ägarens(säljarens) ansvar.

  • Badrum och tätskikt.
  • Är obligatorisk ventilationskontroll (OVK) gjord och finns det anmärkning på ventilationen som kan drabba köparen?
  • Om det finns öppen spis eller kakelugn är den provtryckt och godkänd för eldning?
  • Är köksfläkten godkänd av föreningen för inkoppling till inkanal i kök?
  • Har du ett nyrenoverat kök med stadsgas? Har eventuellt arbete med gasledning då följt reglerna med dubbelisolerad gasledning?
  • Nyrenoverad el med eluttag i badrummet? Har du installerat jordfelsbrytare?

Besiktigad lägenhet ger tryggare affär

Det är skönt att känna till lägenhetens skick inför en försäljning. Brister i våtutrymmen, felaktiga elinstallationer eller skadade ledningar kan orsaka problem som både du och köparen vill undvika. Vi vet var de vanligaste skadorna brukar uppstå. Läs mer om Bostadsrättsbesiktning.

Skydda dig mot dolda fel i bostadsrätten

När du säljer din bostadsrätt har du ansvar för så kallade väsentliga fel i två år efter tillträdet. En säljansvarsförsäkring är försäkring som många av de krav som kan riktas mot dig som säljare om dolda fel upptäcks. Som säljare av en bostadsrätt kan teckna i samband med försäljningen. Läs mer om säljansvarsförsäkring för bostadsrätt.

Rätt kvadratmeter är ditt ansvar

Det kan vara en bra idé att som säljare mäta upp lägenheten innan en försäljning för att undvika skadeståndsanspråk från köparen om areauppgifter inte är korrekt. Detta är många gånger särskilt viktigt i storstäder där priserna starkt påverkas av antal kvm.

Det finns däremot ingen lag som säger att en areamätning på en bostadsrätt måste vara gjord men det kan vara en fördel att göra en mätning. Många areauppgifter är gamla och mätta enligt gamla standarder. Läs mer om Areamätning.

Välj land