Köpa lägenhet

Dolda fel

Dolda fel gäller inte bostadsrätter. Jordabalken som styr dolda fel gäller inte bostadsrätter, här gäller istället köplagen och bostadsrättslagen.

Det är viktigt att du undersöker bostadsrätten noga. Du kan inte få ersättning av säljaren i efterhand för saker som du skulle ha hittat om du undersökt bostadsrätten noga innan du köpte den. Du köper en bostadsrätt i befintligt skick. Undantaget är husets yttre och bärande delar.

Behöver du hjälp att mäta lägenheten?

Vi kan hjälpa dig med areamätning av bostaden. Mer än 60 procent av de lägenheter som Anticimex mäter har en area som avviker mot den angivna.

Bostadens skick

Titta igenom och testa så att allting fungerar som de ska i lägenheten. Skruva på kranar, spola i toaletten, titta under mattor och bakom tavlor. Om säljaren renoverat badrummet ska du ta reda på om det är gjort av en hantverkare eller säljaren själv. Om säljaren renoverat själv, försäkra dig om att fuktspärrarna är ordentligt gjorda samt att golvbrunnen är utbytt. Du bör även titta om gemensamma utrymmen som källare, vind och tvättstuga ser välskötta ut.

Vad är på gång i föreningen?

Fråga styrelsen om vad som är på gång i föreningen. Stora renoveringar eller upprustningar kan påverka månadskostnaden. Det är inte roligt att dels ha betalat ett högre pris för bostadsrätten för att den var nyrenoverad och sedan se att det rivs ut och görs om.

Välj land