Silverfisk

Silverfiskar

Fakta om silverfiskar

Silverfiskar är bland de vanligaste insekterna inomhus. De är snabbfotade insekter som trivs bra där det är varmt och fuktigt. Namnet silverfisk har den fått från färgen på kroppen och troligen för att den rör sig så smidigt att det nästan ser ut som den ”simmar” fram. Andra namn är silverpil, silvermal, siller, bänksill och nattsmyg. Den är ytterst ljusskygg och kommer fram ur sitt gömställe först när det blivit mörkt. Silverfisken tillhör ordningen silverborstsvansar och har existerat i 300 miljoner år. De hittas i hela världen och det finns ungefär 370 arter, varav tre inomhuslevande arter i Sverige – vanlig silverfisk, långsprötad silverfisk och ugnssmyg. Silverfiskar lever i 2-4 år.

Vanlig silverfisk blir 10-15 mm, lever i 2-4 år och äter avlagringar som bildas under avloppsventiler och galler. Den långsprötade silverfisken blir 10-18 mm, lever i 2-4 år och äter på tapetrester och andra material med mycket stärkelse.

Var hittar jag silverfiskar?

Vanlig silverfisk ses ofta kring avlopp i badkar och handfat eller kring golvbrunnar, vilket gör att många tror att silverfisken kommer in genom vattnet i avloppsledningar. Detta är dock en missuppfattning. Silverfisken kan följa med varor och produkter som vi tar in i våra hem. Den kan även komma in genom att följa rörledningar på utsidan av rören.

Långsprötad silverfisk kan förekomma på fler platser i bostaden där man vanligtvis inte påträffar vanlig silverfisk – även på lite torrare ställen som i sovrum och vardagsrum. De behöver dock viss fuktighet för att reproducera sig. Långsprötad silverfisk kan exempelvis komma in i en bostad med varor, vid flytt och vid inköp av möbler på second hand. Misstänker du att du har problem med långsprötad silverfisk behövs oftast professionell hjälp för att bli av med problemet.

Hur blir jag av med silverfiskar?

Har du mindre problem med vanlig silverfisk kan du använda fällor mot silverfisk. Klisterfällan är ett effektivt sätt att kartlägga beståndet av silverfisk inomhus. Vid större angrepp där det kan finnas behov av sanering. Om du är kund hos Anticimex, eller är kund hos något av våra samarbetande försäkringsbolag, kan du göra en kostnadsfri beställning av fällor och produkter mot silverfisk.

Välj land