Svartmyror på kanten av ett glas

Svartmyror

Fakta om svartmyror

Svartmyror är en av våra vanligaste myrarter i Sverige. De är brunsvart i färgen och blir 2-4mm stora. De bygger sina bon i marken, gärna under stenar eller grästuvor Hittar de en lämplig födokälla lämnar de doftspår efter sig så att andra myror ska hitta dit. En liten saftfläck kan locka till sig horder av svartmyror.

Ett svartmyresamhälle består av en drottning och arbetare (sterila honor som saknar vingar). Könsindivider (bevingade hanar och honor) utvecklas vid speciella tider och finns således inte hela tiden. Redan före äggläggningen bestäms vilket kön myran ska få. Hanarna kläcks ur obefruktade ägg medan honorna kläcks ur ägg som är befruktade på vanligt sätt. En rad olika faktorer under larvtiden avgör om en larv ska utvecklas till en bevingad hona eller en arbetare, t.ex. näring och omgivande temperatur.

Hanens enda funktion är att para sig. Parningen sker uppe i luften på varma och lugna högsommardagar. Det är då man säger att myrorna svärmar. Svärmar av svartmyra kan vara mycket individrika. Efter parningen dör hanen. Honan biter av sig vingarna och uppsöker sedan ett lämpligt ställe i marken för att lägga sina ägg och starta ett nytt samhälle.

Andra namn för svartmyra kan vara trädgårdsmyra, svart tuvmyra eller sockermyra.

Välj land