Tvestjärt på trä

Tvestjärtar

Fakta om tvestjärtar

Tvestjärten är en brunaktig insekt som är mellan 1-3 cm och deras främsta kännetecken är att de har en ”klo” baktill. Vår vanligaste art av tvestjärt kan flyga men gör det inte så gärna. Vingarna är tunna och stora. När den väl landat, krävs det en veritabel akrobatik att med hjälp av ”klon” veckla ihop flygvingarna så att de kan stoppas in under täckvingarna som är små och förkrympta.

På dagen döljer den sig under stenar, hög vegetation och på liknande mörka och fuktiga platser, medan den på natten strövar omkring och ibland kommer in i våra bostäder. Den är ett nattaktivt djur som söker sig in i skrymslen där det är fuktigt och mörkt, gärna i brevlådan i vår morgontidning, som så många fått erfara. I naturen söker den sin föda långt inne i växternas blomkalkar. Då är det praktiskt att vara smal.

Något ovanligt när det kommer till insekter är att honan är en väldigt god moder. Hon vårdar äggen, tvättar dem och håller dem rena. Om fienden närmar sig ungarna, hotar hon genom att hålla upp sin gaffel/klo.

Den som råkar klämma en tvestjärt kan få ett nyp av klon men det är dock inte särskilt smärtsamt för oss människor.

Välj land