Pälsängrar på stickat material med hål

Pälsängrar

Fakta om pälsänger

Pälsängrar är skalbaggar vars larver lever av produkter med animaliskt ursprung. Några olika arter som förekommer i Sverige är vanlig pälsänger, vågbandad pälsänger, brun pälsänger.

Pälsängrar är alla ovalt avlånga till formen, brun – eller svartfärgade i olika nyanser och mönster samt mellan 3-6 mm långa. Beroende på temperatur tar det lite olika lång tid för ett pälsängerägg att kläckas (och bli en larv), vid 18°C tar det cirka 22 dagar och vid 30°C efter 6 dagar. Larvstadiet varar sedan allt från 6 månader upp till 2-3 år, beroende på levnadsförhållanden och kost, innan den blir en fullvuxen skalbagge.

Hur upptäcker jag pälsänger?

Samtliga pälsängerarter är duktiga flygare och sprids därför lätt inomhus. Den vanliga pälsängern lever utomhus i hela Sverige och kan komma in via öppna fönster och dörrar sommartid. De övriga arterna är däremot införda till landet och förekommer endast inomhus. I naturen är deras främsta uppgift att hålla rent. De hjälper till att bryta ned hårprodukter som päls, dun och fjädrar från döda djur i naturen. Hittar du tomma larvhudar i garderober och lådor kan detta vara en varningssignal för att du har pälsänger hemma.

Välj land