Utforska sommarkrypen med barnen - och lär dig minska besvären

Pressmeddelande

Sommar betyder värme och ljusa dagar, men också risk för getingar vid middagsbordet eller en myrinvasion i skafferiet. Nu lanserar Anticimex en barnbok så att hela familjen kan lära känna insekterna i trädgården. Ta även del av Anticimex lista över de vanligaste sommarkrypen som gärna söker sig inomhus för att undvika insektsproblem på semestern.

När det är varmare ute blir det mer aktivitet bland naturens alla insekter. Insekterna spelar en viktig roll i ekosystemet och de flesta är harmlösa. För att inspirera hela familjen att lära sig mer om insekterna i trädgården lanserar Anticimex en barnbok som hela familjen kan använda för att upptäcka några av de vanligaste småkrypen i trädgården.

– Vi hoppas att barn ska tycka det är spännande att lära sig mer om insekter och även hur man ska bete sig när det exempelvis kommer en geting, säger Anders Brandin, skadedjursexpert på Anticimex.

Samtidigt som insekter är viktiga för bland annat pollineringen, så kan de vara besvärande när de tar sig inomhus eller bosätter sig på verandan. Under sommaren är det många som hör av sig till Anticimex för att få hjälp att bli av med exempelvis tvestjärtar och myror.

− ­Som tur är finns det mycket husägare kan göra själva för att minska besvären med småkrypen, säger Anders Brandin. Alltifrån att göra egna fällor till att sätta upp insektsnät som gör det svårare för insekterna att ta sig in. Sedan är de olika åtgärder som fungerar beroende på vilken insekt det gäller.

Nedan listar Anticimex fyra vanliga sommarkryp, och vad man kan göra för att minska problemen. Fler sommarkryp finns också samlade i Anticimex sommarguide.

De vanligaste sommarkrypen - och hur du minskar besvären

Getingar

I år har det varit gynnsamma förutsättningar för getingarna med värme i maj. Totalt räknar Anticimex med att hjälpa 30 000 husägare som fått problem med getingar under sommaren. Getingar är nyttodjur som till viss del hjälper till med pollineringen och äter skadeinsekter i trädgårdar. Samtidigt ska de helst inte bosätta sig där de orsakar problem för människor. Dessutom kan getingar vara farliga för personer med getingallergi.

− Under sommaren kan det vara en god idé att ta hjälp om getingboet blivit stort och det finns många aktiva getingar, säger Anders Brandin. Man ska dock inte ta bort getingbon som inte stör. Då är det bättre att låta det vara men samtidigt lära sig hur man ska tänka för att inte locka till sig getingarna.

Så minskar du problem med friflygande getingar:

 • Undvik häftiga rörelser när en geting närmar sig.
 • Ställ ut något gott till getingarna en bra bit från där ni håller till.
 • Undvik söta eller starka parfymer.
 • Drick inte ur en öppnad burk eller mörk flaska som stått ute.
 • Var uppmärksam på var du kliver om du går barfota utomhus.
 • Undvik att bära kläder med starka färger eftersom det kan locka till sig getingar.

Läs mer om getingar

Myror

Den harmlösa svartmyran, eller trädgårdsmyran som den egentligen heter, kan söka sig inomhus i jakt på föda. Under sommaren kan en liten saftfläck på köksgolvet locka in dem. När myrorna upptäcker något ätbart lämnar de ett doftspår efter sig för att fler myror ska hitta dit.

− För att inte locka in svartmyrorna och bli av med doftspår behöver man hålla rent, säger Anders Brandin. Se till att inte ha matrester liggande på golvet och våttorka golven regelbundet. Förslut skafferivaror i täta förpackningar.

Svartmyran är en av de vanligaste myrarterna i Sverige och de orsakar inga skador på byggnader eller människor. Däremot ska man vara vaksam om man får in träskademyror, som hästmyra och brun trämyra. De kan anlägga sina bon i huskonstruktionen och angreppen kan i värsta fall leda till allvarliga skador på huset. Misstänker man träskademyror ska man höra av sig till Anticimex. 

Så slipper du myror inomhus:

 • Rengör ofta och noggrant för att ta bort föda för svartmyrorna.
 • Förslut livsmedel, skafferivaror och djurfoder i täta förpackningar.
 • Se till att inte ha matrester liggande på golvet, håll extra koll under matbordet.
 • Töm och rengör sopbehållare ofta. Matrester och fukt lockar till sig svartmyror.
 • Låt inte mat och vatten till husdjur bli stående framme.
 • Våttorka golven regelbundet så blir du av med myrornas doftspår.
 • Täta under altandörrar och på liknande ställen så att myrorna inte tar sig in.
 • Om du har stora problem kan du kontakta Anticimex.

Läs mer om myror

Fruktflugor

Fruktflugor, även kallade ättiksflugor eller bananflugor, heter egentligen daggflugor. De är små flugor som lägger ägg i material som jäst eller ruttnat. Under sommaren, och särskilt under rötmånader, trivs därför flugan som bäst i våra hem.

− Rengöring är det mest effektiva sättet att bli av med fruktflugor, säger Anders Brandin. Fruktflugornas honor lägger hundratals ägg, så det kan snabbt bli en invasion.

Så slipper du fruktflugor:

 • Allmän rengöring är det mest effektiva sättet att bli av med fruktflugor.
 • Låt inte disk ligga för länge i diskhon och avlägsna matrester från diskhon direkt.
 • Förvara avfall i slutna sopkärl.
 • Rengör vid diskbänk, diskho/vattenlås, golvbrunn.
 • Koka vatten och häll i avlopp med diskmedel som är fettlösande. Flugorna kan lägga ägg i fettet som bildas i avloppet.
 • Förslut förvaringskärl, komposter och avfallskärl ordentligt och rengör dem regelbundet.

Läs mer om fruktflugor

Tvestjärtar

Tvestjärtar är brunaktiga och långsträckta insekter som är mellan 1-3 centimeter lång och deras främsta kännetecken är att de har en klo baktill. På dagen döljer de sig under stenar, i hög vegetation och på liknande mörka och fuktiga platser. På natten strövar de omkring och kommer ibland in i hus och stugor. Många tvestjärtar inomhus kan upplevas obehagligt, men de är harmlösa. Den som råkar klämma en tvestjärt kan få ett nyp av klon, men det är dock inte särskilt smärtsamt.

− Man kan bygga egna tvestjärtsfällor genom att fukta en bit wellpapp och rulla ihop den, säger Anders Brandin. Placera sedan rullen på den plats där tvestjärtarna finns, så kryper de in i fällorna och fångas. Nästa morgon kan rullen förpassas till komposten, där tvestjärtarna gör nytta.

Så blir du av med tvestjärtar i ditt hem:

 • För att minska mängden tvestjärtar i och runt sitt hem är det viktigt att inte ge arten goda förutsättningar i närheten av huset. Se därför till att täta med exempelvis insektsnät kring ventilation och fönster. Områden vid trösklar och dörrar kan också behöva ses över.
 • Om du påträffar tvestjärtar inomhus kan dessa fångas och flyttas ut i trädgården.
 • Du kan även fånga tvestjärtar genom att placera blomkrukor fyllda med träull upp och ned.
 • En annan metod är att fukta en bit wellpapp lätt, och rulla ihop den. Placera sedan rullen på den plats där tvestjärtarna finns. Nästa morgon kan rullen förpassas till komposten, där tvestjärtarna gör nytta. Tvestjärtar kryper in i fällorna och fångas. Det är viktigt att fällorna sedan töms på djur varje morgon under den tid då det finns mycket tvestjärtar.

Läs mer om tvestjärtar

Ta del av fler tips och råd för de vanligaste sommarkrypen i Anticimex sommarguide.

Välj land