Två anledningar att rengöra köksfläkten oftare
Att rengöra filtret i köksfläkten ligger nog inte högst upp på husägares att-göra-lista, men det är viktigt att få det gjort med jämna mellanrum. Anticimex ser framförallt två anledningar att rengöra filtret i din köksfläkt – för att öka brandsäkerheten och minska risken för skadedjur.
När du lagar mat bildas matos som sugs upp i den påslagna köksfläkten. Oset innehåller fett från matlagningen som fastnar i köksfläktens filter. Vid regelbunden matlagning byggs ett lager av fett upp i fläkten som försämrar fläktens förmåga att suga upp matos men det kan också locka till sig skadedjur. Dessutom ökar brandrisken avsevärt vid en tilltäppt fläkt.
— Fett i kombination med värme är självklart en risk, säger Johannes Eklund, brandskyddsexpert på Anticimex. Spisen är den vanligaste brandstartaren i bostäder och en brand som uppstår på spisen kan snabbt spridas upp i ventilationen och till andra delar av huset om fläkten inte är ordentligt rengjord.
Hur ofta du bör rengöra fläkten beror på vilken typ och modell av köksfläkt du har och hur mycket mat du lagar. Se över manualen för just din köksfläkt för att se rekommendation av rengöring. Anticimex rekommenderar att du tittar till filtret någon gång i månaden och får in som rutin att känna efter på filtrets undersida om det är mer fett än vanligt och behöver rengöras oftare. Detsamma gäller om filtret luktar härsket fett eller om du märker av att textilier i bostaden börjar lukta matos.
Fläkten kan också locka till sig skadedjur, närmare bestämt fläskängrar som letar sig till det härskna fettet som ansamlas i en icke rengjord fläkt.
— Fläskängern är en tillgång utomhus eftersom de håller rent i naturen men vi vill inte få in dem i våra hem, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex. De förökar sig snabbt och kan vara svåra att bli av med om de får husera ostört i köksfläkten.
Fläskängern är en oval skalbagge som blir 7-9 mm stora. Till utseendet är baggen mörkbrun eller svart i färgen och har ett ljust tvärband med 7-9 små svarta fläckar. Larverna är 10-15 mm och mörkt bruna med lång behåring. Fläskängrar lever på rester av kött, ost och torkad fisk. I naturen fungerar de som renhållningsarbetare och äter döda smådjur och resterna i gamla fågelbon. Fläskängrar kommer in i hem genom varor med animaliskt ursprung. För att bli av med fläskängrar krävs god renhållning, särskilt i köksfläkten.
- Så rengör du fettfiltret i köksfläkten
Alla köksfläktar har ett fettfilter som oftast går att spola av med vatten och fettlösande rengöringsmedel. Lägg filtret i blöt i 30 minuter eller kör det i diskmaskinen, om manualen säger att det går bra. Låt fettfiltret torka innan du monterar tillbaka det i fläkten.
Kolfilterfläktar har två filter, ett kolfilter och ett fettfilter. Kolfiltret sitter separat ovanför fettfiltret och bör också rengöras med jämna mellanrum. Lossa kolfiltret och rengör med en fuktad trasa eller tvättsvamp innan du sätter tillbaka det på sin plats.