Silverfiskar

Fakta om silverfiskar

Silverfiskar är bland de vanligaste insekterna inomhus. De är snabbfotade insekter som trivs bra där det är varmt och fuktigt. Namnet silverfisk har den fått från färgen på kroppen och troligen för att den rör sig så smidigt att det nästan ser ut som den ”simmar” fram. Andra namn är silverpil, silvermal, siller, bänksill och nattsmyg. Den är ytterst ljusskygg och kommer fram ur sitt gömställe först när det blivit mörkt. Silverfisken tillhör ordningen silverborstsvansar och har existerat i 300 miljoner år. De hittas i hela världen och det finns ungefär 370 arter, varav tre inomhuslevande arter i Sverige – silverfisk, långsprötad silverfisk och ugnssmyg. Silverfiskar lever i 2-4 år.

Vanlig silverfisk blir 10-15 mm, lever i 2-4 år och äter avlagringar som bildas under avloppsventiler och galler. Den långsprötade silverfisken blir 10-18 mm, lever i 2-4 år och äter på tapetrester och andra material med mycket stärkelse.

Vart hittar jag silverfiskar?

Silverfisken ses ofta kring avlopp i badkar och handfat eller kring golvbrunnar, vilket gör att många tror att silverfisken kommer in genom vattnet i avloppsledningar. Detta är dock en missuppfattning. Silverfisken kan följa med varor och produkter som vi tar in i våra hem. Den kan även komma in genom att följa rörledningar på utsidan av rören.

Välj land