Så skyddar du huset mot frysskador

Pressmeddelande

Det är inte bara vi människor som fryser om vintern, även våra hus kan bli rejält kalla och få frysskador. Anticimex husexpert tipsar om vad du kan göra för att undvika att ditt hus drabbas av frysskador i vinter.

En av de vanligaste frysskadorna på hus är att man glömmer att ta hand om de utvändiga vattenutkastarna. Trädgårdsslangen är inte så dyr om den sprängs av köld, men har du vatten stående i röret i väggen och det fryser kan röret sprängas och vattnet kan då rinna ut i väggen.

- Det här är en typ av skada som inte alltid upptäcks direkt, utan ibland dröjer det ända till våren och då kan skadorna vara omfattande, säger Stefan Öhrling, husexpert på Anticimex. Töm därför slangen och rören i väggen innan de riskerar att frysa.

Ett vanligt misstag som kan leda till att huset drabbas av frysskador under vintertid är att man drar ner värmen inför att huset ska stå tomt. Om dina rör ligger oskyddade eller i en yttervägg med bristfällig isolering bör temperaturen aldrig understiga 15 grader i utrymmen där det finns vattenledningar. Skulle ett strömavbrott inträffa kan ett varmare hus öka chansen att man hinner hem innan rören fryser sönder.

Husets fasad och sockel kan också drabbas av fryskador. Sprickor och otätheter i fasaden, där regnvatten kan tränga in, bör lagas för att undvika frysskador.

- Har du ställen på din sockel där salt och kalk fälls ut bör du vara extra uppmärksam. Det gör att det tränger in mer vatten vilket gör att murbruket släpper successivt, avslutar Stefan.

Tips på hur du undviker frysskador:

  • Se till att dina vattenrör ligger på den sida av isoleringen som är mot bostaden – den varma sidan.
  • Se över isoleringen av rör på känsliga ställen som källare och förråd när temperaturen sjunker.
  • Stäng av vattnet till utvändiga vattenutkastare under vintern.
  • Sänk inte temperaturen för mycket om du ska resa bort.
  • Står huset tomt under en längre tid kan det vara bra att stänga av vattnet.

Välj land