Så skapar du ett mer energismart boende

Pressmeddelande

Nytt skatteavdrag, gröna bolån, smartare teknik och egen elproduktion – det blir alltmer förmånligt att investera i ett hållbart boende. Anticimex energiexpert ger dig tips och råd om vad du kan göra för ett mer energismart boende.

Intresset för mer hållbara lösningar växer och under senaste åren har olika ekonomiska incitament och en ökad miljömedvetenhet bidragit till ett stort engagemang bland husägarna.

- Vi gör ungefär 14 000 energideklarationer varje år, och märker att allt fler vill veta hur man kan värna om miljön och leva energismart. Det handlar inte enbart om att spara pengar, även om det så klart är en morot, säger Axel Nilsson, energiexpert på Anticimex.

Bra läge för solceller

2021 trädde ett nytt skatteavdrag i kraft, det så kallade gröna avdraget. Det fungerar ungefär på samma sätt som ett ROT-avdrag. Det gröna avdraget innebär ett avdrag på 15 procent vid installation av solceller inklusive material och arbetskostnad upp till 50 000 kronor. Avdraget görs direkt på leverantörens faktura till husägaren.

- För de flesta husägare är det idag en god idé att undersöka om solceller kan vara ett alternativ för just deras hus. Utöver den gröna avdraget, så har både tekniken och prisbilden för solceller förbättrats, och när du producerar egen el kan du dessutom sälja den el du inte själv använder, förklarar Axel.

En lönsam investering

En solcellsanläggning är en långsiktigt lönsam investering. Livslängden är runt 30–40 år med en återbetalningstid på ungefär 10 till 15 år. För att en solcellsinstallation ska få så bra effekt som möjligt finns några viktiga förutsättningar.

- Det är lite utav en myt att du behöver ett tak i sydlig riktning. Däremot bör du göra en grundlig undersökning och beräkning för just ditt hus potential. Det finns många olika faktorer att ta hänsyn till, såsom geografi, skuggande omgivning, takyta och material, menar Axel.

Axel rekommenderar också att man ska säkerställa takets skick.

- Taket bör hålla i minst 20 år framåt, eftersom solcellerna måste monteras ned när taket ska renoveras. Om det snart är dags för takrenovering är det smart att avvakta lite och istället installera solceller i samband med renoveringen.

Energideklaration med solcellsbedömning

Energideklarationen, som är lag sedan 2006, tar höjd för varje hus unika förutsättningar och ger en indikation om hur energieffektivt huset är. I deklarationen får du åtgärdsförslag vars syfte är att minska energiförbrukningen samtidigt som åtgärderna ska vara ekonomiskt rimliga att genomföra. Har du exempelvis en äldre värmekälla så brukar byte till en värmepump generera en bra energibesparing. Om du redan har en effektiv värmekälla, kan solceller vara nästa steg för att bli ännu mer energieffektiv.

- När vi utför en energideklaration undersöker vi samtidigt om solceller kan vara ett bra alternativ. Du får då ett åtgärdsförslag som visar vilka förutsättningar ditt hus har och vilken lönsamhet installation av solceller skulle kunna ge. Förslaget är dessutom ett bra underlag om du vill be en solcellsinstallatör om offert, förklarar Axel.

Läs mer eller beställ en energideklaration

Bolånerabatt för energideklarerade hus

En annan fördel med energideklarationen är att du får bekräftat vilken energiklass ditt hus har. Om du har ett hus med energiklass A, B eller i vissa fall C kan det vara möjligt att ansöka om så kallat grönt bolån som ger dig en rabatt på bolåneräntan. Eftersom villkoren kan variera är det bra att kolla med din bank.

- Exempelvis skulle en rabatt på 0,10 procent för ett bolån på 3 miljoner kronor minska räntekostnaden med 3 000 kr varje år. Eftersom energideklarationen är giltig i 10 år kan det ge en rejäl besparing över tid, avslutar Axel.

Vill du veta mer om energiklasser, besök www.boverket.se

Enkla förbättringar du kan göra i ditt hem för att hålla ner energikostnaderna:

  • Se till att dina vitvaror och elektronik har en bra energiklass.
  • Fyll diskmaskin och tvättmaskin ordentligt och kör eko-/energiprogram om det är möjligt.
  • Kolla så att vattenblandare antingen har en bra energiklass eller ett snålspolande munstycke installerad.
  • Ta hand om ditt värme- och ventilationssystem, följ tillverkarens instruktioner om underhåll. Då ökar möjligheten att utrustningen fungerar så effektivt som den kan.
  • Koka vatten i vattenkokare istället för på spisen, speciellt om du har en gammal spis.
  • Använd plana kokkärl som passar storleken på plattan vid matlagning.
  • Byt till lågenergilampor eller LED-lampor.
  • Undvik standby-läge och stäng av TV och datorer med strömbrytare.
  • Dra ur adaptrar och mobilladdare från väggen när de inte används.
  • Installera närvaro- eller skymningssensorer på din utebelysning.

Välj land