Så grillar du utan matförgiftningar

Nyheter

Så här års grillar vi friskt i både hus och parker. Men är du inte tillräckligt uppmärksam kan du bli matförgiftad, eftersom kött innehåller bakterier och en del av dem kan göra dig sjuk. Anticimex expert på matsäkerhet Ola Kotsalainen ger dig tipsen som förebygger matförgiftning.

Ofta är det hantering av rått kött som orsakar matförgiftning. Där finns det nämligen bakterier som framkallar sjukdomar, men genom att tänka på några enkla saker slipper både du och dina gäster otrevligheter.

Kött som kyckling, fläsk och färser är extra känsliga. Grilla igenom de här köttyperna så bakterierna dör. Bäst är att använda termometer och nå 72°C, då slipper du gissa om köttet är klart. Bitar av nötkött går att grilla endast på ytan, men nötfärs måste vara genomgrillat. Fryst kött behöver du tina ordentligt, om det är fryst i kärnan kanske det inte blir genomstekt. Väl genomstekt kött är alltså grundregeln, men grilla det inte för hårt.

- Om du hårdgrillar och bränner kött kan det bildas farliga ämnen. Att äta vidbränt är ingenting du lider av efter en gång, men gör det inte till en vana att äta förkolnade delar av köttet. Kött ska vara gyllenbrunt. Att grilla över öppen eld kan också framkalla otrevliga ämnen, istället ska det vara en glödbädd som värmer köttet, säger Ola Kotsalainen.

Hygien är en annan utmaning. Har du hanterat kött med händerna behöver du tvätta dem noggrant. Samma sak med knivar och skärbrädor. Tänk också på att inte använda samma fat och redskap för det råa köttet som till det färdiggrillade. Marinad som du haft rått kött i innehåller bakterier, lägg därför inte tillbaka kött i fatet du använt utan släng den.

- De här sakerna har många koll på i sina kök, men det är som att vi glömmer många hygienfrågor så fort vi går ut. Det är precis lika viktigt utomhus som inomhus, avslutar Ola Kotsalainen.

Får du mat över behöver du ställa in den i kylen så fort det går. Mat som står i rumstemperatur eller i solen mer än två timmar har ofta så mycket bakterier på sig att den kan göra dig sjuk. Gör inte heller exempelvis en gigantisk potatissallad som står framme länge, kyls och åker fram nästa dag igen. Det är den sammanlagda tiden utanför kylen som gör att bakterier växer till. Att inte slösa med mat är såklart också en fråga om hållbarhet. Matsvinn är ett enormt slöseri och kostar dessutom mycket pengar.

Olas checklista för att inte bli sjuk av grillmaten

  • Stek igenom kyckling, fläsk och färser
  • Tina fryst kött ordentligt innan grillning
  • Välj gärna svenskt kött med mindre risk för salmonella
  • Bränn inte köttet
  • Grilla inte över öppen eld
  • Tvätta händer, knivar och skärbrädor noggrant

Välj land