Färre vägglöss i Sverige - så slipper du dem på sommarresan
Pressmeddelande
Problemen med vägglöss i Sverige fortsätter att minska. Under 2023 genomförde Anticimex 44 procent färre saneringar av vägglöss än rekordåret 2019. Resor med övernattning i Sverige och utomlands är den största källan till spridning, så inför sommarresan uppmanas resenärer att vara uppmärksamma.
Anticimex statistik visar en fortsatt nedåtgående trend för vägglusproblem i Sverige. Under 2023 genomförde Anticimex 10 009 saneringar av vägglöss i hela landet. Det är en minskning med 44 procent jämfört med 2019, när problemen var som värst. Dock är vägglössen i Sverige fortfarande ett etablerat problem.
− Det är svårt att säga exakt vad minskningen beror på, men vi märker att det finns en ökad medvetenhet om vägglöss, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog och skadedjursexpert på Anticimex. Före 2006 var vägglössen så gott som utrotade i Sverige under flera årtionden. Vi hoppas att trenden håller i sig så att vi åter får ner problemen till en nollnivå.
Resor med övernattning, både inrikes och utomlands, är den största orsaken till att man får med sig vägglöss hem. Under natten kommer vägglössen fram och uppsöker en sovande människa som de kan suga blod av. Dagtid befinner sig vägglössen i anslutning till sängen, exempelvis springor i sängbottnar, bakom lister eller runt sängbord. Inför resor i sommar uppmanar Anticimex alla resenärer att vara extra uppmärksamma när man anländer till boendet för att minska risken för att få med vägglöss från resan.
− Titta i sängramen och under bäddmadrassen efter små svarta bläckliknande fläckar och blodfläckar. Det är typiska spår efter vägglöss, säger Thomas Persson Vinnersten. Ha ditt bagage stängt och placera det långt ifrån sängen, badrummet brukar vara en bra plats.
Efter resan rekommenderas att packa upp och tvätta bagaget i minst 60 grader direkt vid hemkomst. Innehållet och resväskan bör inspekteras på ett upplyst ställe så att eventuella vägglöss kan upptäckas. För att bli av med vägglöss som har etablerat sig måste man alltid ta professionell hjälp.
− Det kan ta tid innan man märker att man har drabbats av vägglöss, säger Thomas Persson Vinnersten. Man märker inte av det förrän man upplever bett eller kanske ser vägglöss i sängen. Då ska man kontakta sitt försäkringsbolag.
Så undviker du att få hem vägglöss från resan:
- Förvara aldrig din resväska öppen på golvet när du är ute och reser. Ställ resväskan högt och långt ifrån sängen, gärna i badrummet.
- Låt kläderna ligga kvar i resväskan, använd inte byrån eller garderoben.
- Ta en titt under sängen och titta kring sömmar och skrymslen. Håll utkik efter vägglöss, nymfer eller ägg samt om det finns små svarta fläckar som liknar bläck. Det kan vara spillning från lössen. Be om att få byta rum om du misstänker vägglöss.
- När du kommer hem igen ska du kontrollera resväskan noggrant och dammsuga den innan du tar in den. Dammsugarpåsen lägger du i en plastpåse och stoppar in i frysen i en veckas tid, därefter kan den slängas i vanliga soporna.
- Det är också bra att genast tvätta alla kläder och textilier i 60 grader. Övrigt innehåll läggs i plastpåse och sedan in i frysen (-18°C) i en vecka. Det går även att värmebehandla i torktumlare eller torkskåp i minst en timme.
- Läs mer om vägglöss.