Faraomyran – liten, gul och svår att bli av med

Pressmeddelande

Många som upptäcker faraomyran hemma för första gången blir förvånade. En ljusgul myra, eller vad är det?

Faraomyran hör ursprungligen inte hemma i Sverige, men har över tid kommit att etablera sig här. Ofta kommer den hit med mat eller kryddor från andra länder. Den skulle inte överleva i svenska naturen året om, utan lever bara inomhus. Du känner igen den på att den är bärnstensgul och mindre än andra myror. Har du väl fått in den i hemmet behöver du ofta hjälp med att få den därifrån.

– Faraomyran är en överlevare som är svår att sanera och kräver en stor insats från den drabbade i anspråk av renhållning under sanering. Det kan finnas flera drottningar i ett samhälle och du måste bli av med dem allihop för att bli av med myrorna. Dessutom kan faraomyran dela på boet och det blir två eller tre istället, vilket kan försvåra situationen med att få bort myrorna, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Det är svårt att undvika faraomyran, eftersom den följer med maten om den tar sig in. Den drabbar ofta flerfamiljshus, men inte sällan lever de också i villor.

Snabbfakta om faraomyran

  • Faraomyran flyger inte, även om svärmande honor och hanar har vingar.
  • Faromyrans kropp är bärnstensgul med något mörkare bakkroppsspets.
  • Livscykeln är kort, omkring 5-7 veckor (larv 18-24 dygn, puppa 9-12 dygn)

Har du upptäckt faraomyror hemma och behöver hjälp?

Kontakta ditt närmaste Anticimex-kontor så hjälper vi dig. Vid problem med skadedjur kan du läsa mer om hur vi kan hjälpa dig genom vår skadedjursförsäkring.

Välj land