Det här behöver du veta om krypgrundsavfuktare

Pressmeddelande

Då varje krypgrund har olika förutsättningar är det viktigt att välja en avfuktare som passar just din grund utifrån utseende och storlek - för att på så sätt få en så energieffektiv lösning som möjligt. Vår krypgrundsexpert Veikko Räihä tipsar om vad du bör tänka på om du står i valet om att investera i en krypgrundsavfuktare.

Krypgrunden klassas som en riskkonstruktion vilket medför en större risk att drabbas av fuktskador. Och det är en del att tänka på för att krypgrunden ska fungera bra året runt.

- Det får inte finnas organiskt material i krypgrunden. Exempel på detta är träbitar, spån och gjutformar som tenderar att dra åt sig fukt och framkalla dålig lukt . Se också till att vatten leds bort från husets stuprör och att hängrännorna är rensade så vatten inte samlas intill grundmuren, säger Veikko Räihä.

Krypgrundsavfuktare är en bra investering

Risken att krypgrunder drabbas av fuktskador på sikt är överhängande. En långsiktig och hållbar lösning är därför att installera en krypgrundsavfuktare. Det finns dock ett par saker du bör tänka på innan köp och installation.

- Det kanske låter självklart, men titta uteslutande på beprövade lösningar som fungerar. Idag kan vi se att privatpersoner och även vissa hustillverkare installerar avfuktare tänkta för inomhusbruk i krypgrunden. Men det är skillnad på +20 °C och de betydligt lägre temperaturerna som det är i en krypgrund, vilket ställer andra krav på avfuktaren. Den lämpligaste avfuktaren för dessa ändamål är en så kallad adsorptionsavfuktare, säger Veikko Räihä.

Att tänka på när du väljer avfuktare

Om du står i valet att investera i en krypgrundsavfuktare bör du ta hänsyn till avfuktarens ljudnivå, garantitid samt att avfuktarens kapacitet i jämförelse med krypgrundens storlek överensstämmer. Du bör även ta reda på den uppskattade energiförbrukningen som avfuktaren kräver.

- En krypgrundsavfuktare är en långsiktig investering som man vill se efter så den fungerar optimalt över tid. Precis som en bil måste en avfuktare få årlig kontroll och service. Vi erbjuder att serva krypgrundsavfuktaren vi installerat. Att serva avfuktaren handlar bland annat om att göra injusteringar och filterbyten. Om du tecknar ett serviceavtal ingår även att vi kommer ut vid eventuella driftstopp, avslutar Veikko Räihä.

Funderar du på att investera i en krypgrundsavfuktare?

Innan du investerar i en krypgrundsavfuktare rekommenderar vi att du gör en besiktning av din krypgrund . Om du har några ytterligare funderingar om din krypgrund är du givetvis välkommen att kontakta oss för en fri rådgivning LÄNK(https://www.anticimex.com/sv-se/formular/fri-radgivning-krypgrund/).

Välj land