Konstig lukt i bostaden? Det här kan det bero på

Pressmeddelande

Du kanske känner igen situationen; du öppnar dörren till sommarstugan och känner en avvikande lukt som sedan försvinner efter vädring. Väl hemma igen när du öppnar väskorna känner du lukten som då har satt sig i kläderna och som gör att du behöver tvätta plaggen för att bli av med lukten. Konstig och avvikande lukt kan vara svår att veta både var den kommer ifrån och vad den beror på. Anticimex husexpert förklarar.

Många lukter i en bostad eller i ett sommarhus har med fukt att göra. Närmare bestämt när vissa material utsätts för fukt. Krypgrunden är ett vanligt ställe där en påtaglig lukt kan uppstå och många gånger är det tryckimpregnerat trä som vi reagerar på. På 70-talet var det så hus byggdes, där tryckimpregnerat trä användes i krypgrunden så träet inte skulle förstöras. Lukten av fuktigt tryckimpregnerat trä misstar många för mögellukt. Det kan finnas mögel där också, men det är oftast själva träet som luktar.

Det kan kännas långt för en lukt att ta sig från krypgrunden till resterande delen av bostaden, men ofta tar den sig upp genom otätheter i golv och väggar. Detsamma gäller om den kommer från källaren. Att en lukt kommer från vinden är inte lika vanligt, eftersom varm luft stiger uppåt.

En plastmatta som ligger på en betongplatta med tillskjutande fukt underifrån kan också lukta, eller snarare är det limmet som luktar då det blir fuktigt. Det här kan vara besvärligt för en del människor, som kan drabbas av olika typer av obehag.

Lukt kan också komma från döda djur, det är exempelvis inte helt ovanligt med möss i väggar i både sommarstugor och hus. De kan också ha dött i exempelvis krypgrunden under vintern och börjar lukta när värmen kommer. En liten mus luktar i ett par veckor.

Vad kan du göra åt lukter?

- Vissa förordar antiluktsprejer eller ättika som suger åt sig lukten. Men det här är inte särskilt effektivt, ta istället reda på var lukten kommer ifrån. Har det med fukt att göra kan det vara aktuellt att använda sig av en avfuktare för att skapa ett torrare klimat. I vissa krypgrunder är lukten så stark från träet att det behöver bytas ut. Ventilation kan lösa vissa fuktproblem och åtgärda stillastående luft i bostaden. Våra tekniker träffar ofta rätt med sin näsa, men ibland krävs det en grundlig undersökning av inomhusmiljön, säger Anticimex husexpert Mikael Aderskog.

Har du lukt i bostaden och vill ha vår hjälp?

Vi kan hjälpa dig att hålla koll på fukten i din krypgrund och undersöka din inomhusmiljö. Kontakta ditt lokala Anticimex-kontor för ytterligare vägledning.

Välj land