Dags för Brandvarnarens dag - så här brandsäkrar du hemmet

Pressmeddelande

Vinter och adventstider innebär mysiga kvällar med levande ljus, men med det även en ökad brandrisk. Faktum är att i december och januari inträffar fler bostadsbränder än under resten av året. På söndag den 1 december infaller Brandvarnarens dag, för att uppmärksamma problemet och få fler att förbättra brandskyddet hemma.

Enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) rycker räddningstjänsten ut till cirka 6 000 bostadsbränder i Sverige varje år, Och under december och januari ökar utryckningarna med cirka 30 procent jämfört med genomsnittet för resten av året. För att försöka ändra det mönstret uppmärksammas brandskydd i hemmet på Brandvarnarens dag, som infaller nu på söndag den 1 december.

Anticimex genomför varje år 100 000 skadeförebyggande besiktningar i bostäder. Ett fungerande brandskydd är en viktig del av besiktningen.

– Vår bild är att många glömmer det enkla – att ha tillräckligt många brandvarnare, att löpande testa att de fungerar och ha brandsläckare samt brandfilt på plats, säger Mikael Aderskog, ansvarig för skadeförebyggande besiktningar hos Anticimex. Om man har den utrustningen hemma och rutiner för att kontrollera att de fungerar så kan man rädda liv.

Anticimex har 80 specialiserade brandskyddstekniker som arbetar runt om i hela Sverige och som även hjälper företag med brandskydd. Företagstjänsterna är inriktade på förebyggande åtgärder, såsom utbildning, inspektioner och rutiner för ett systematiskt brandskyddsarbete.

– Vi ser vid inspektionerna att även företag ibland brister i att ha koll på att brandskyddsutrustning fungerar, så vi hoppas att även de ska ta tillfället i akt på Brandvarnarens dag att se över sitt brandskyddsarbete, säger Johannes Eklund, expert på brandsäkerhet och brandskydd hos Anticimex.

Så här skyddar du dig mot brand hemma i adventstider:

  • Ha en brandvarnare i varje sovrum samt nära köket, Ha minst en per våningsplan.
  • Testa brandvarnarna en gång i månaden och även om du varit borta en längre tid. Ett tips är att registrera ditt mobilnummer på www.skyddadigmotbrand.se, så får du en gratis SMS-påminnelse när det är dags att testa brandvarnaren.
  • Använd ljusstakar som inte är tillverkade i brännbart material och se till att de står stadigt.
  • Strunta i den torra vitmossan/fönsterlaven i adventsljusstaken, tar den eld så kan det sprida sig fort.
  • Släck alltid levande ljus när du lämnar ett rum.
  • Placera värmeljus långt ifrån lättantändligt material.
  • Spisen är den vanligaste orsaken till bostadsbränder. Ta bort brännbart material runt spisen och även om du har en öppen spis där du eldar.
  • Undvik att ladda mobilen och annan elektronisk utrustning på natten eller obevakat. Ett tips är att ladda med en timer som slår av efter en tid.
  • Glöm inte att dra ur sladden ur elektronisk utrustning, såsom locktänger och strykjärn.
  • Säkerställ att brandfilten och brandsläckaren är tillgängliga och inte undangömda i garaget.
  • Kontrollera att det är rätt tryck i brandsläckaren och att den inte är äldre än tio år.
  • I Anticimex webbshop finns utrustning för brandskydd, såsom brandvarnare, brandfilt och brandsläckare

För mer information, kontakta:
Mikael Aderskog, ansvarig skadeförebyggande besiktningar Anticimex, 0706-523096, mikael.aderskog@anticimex.se
Johannes Eklund, expert brandsäkerhet och brandskydd Anticimex, 0702-974480, johannes.eklund@anticimex.se

Välj land