Dags att stänga sommarhuset för säsongen?

Pressmeddelande

När vi stänger igen sommarstugan inför vintern vill vi problemfritt kunna öppna upp igen på våren, men det är inte alltid fallet. Oförutsägbara problem kan dyka upp när man inte är på plats för att hålla koll - alltifrån möss som letat sig in för värme och föda, till ett rör som brustit efter några kalla vinternätter. Vår husexpert Mikael Aderskog delar med sig av tipsen för hur du bäst stänger igen sommarhuset inför vintern.

Oavsett om huset kommer att vara kallställt eller ej kan det vara en god idé att tömma systemet på vatten. Drabbas huset av ett strömavbrott kan det vara skönt att slippa oroa sig för att rören ska frysa sönder.

- För att undvika att vattenlåsen torkar ut, avloppslukt sprider sig i huset eller att vattenlåset fryser sönder, kan man använda sig av rödsprit, säger Mikael Aderskog. En blandning med lika delar vatten och rödsprit klarar temperaturer ner till runt 30 minusgrader.

En vanlig fråga är om man ska ha en kallstängd sommarstuga eller inte. Genom att ställa in underhållsvärmen i huset kan man upprätthålla en högre temperatur än den utomhus. Om det är med hjälp av el-radiatorer, luftvärmepump eller någon annan lösning är beroende på vad husägaren har för uppvärmning av huset.

- Ett hus mår bäst om det inte är helt kallställt, säger Mikael Aderskog. En minsta temperatur på runt 10 till 12 grader är att rekommendera för att huset ska må bra och för att undvika instängd och unken lukt i huset till våren.

Utvändigt ska man rensa hängrännor och stuprör. Vända upp och ner på eventuella vattentunnor som under sommaren fångar upp regnvattnet. Det är viktigt att leda bort vattnet ifrån huset. Detta kan göras på lite olika vis, men en enkel lösning är att en vattenavledare monteras i botten av stupröret som leder ut vattnet bort ifrån gräsmattan.

Vidare kan det vara en god idé att täcka över skorstenen innan vintern. Med fördel kan en takpanna eller motsvarande material användas, något som inte sluter helt tätt över skorstenen, utan möjliggör att det luften fortfarande kan cirkulera i den. Kom bara ihåg att ta bort det när ni sedan öppnar upp huset på våren.

När kylan kommer vill mössen in i hus och stugor i jakt på föda och värme. Det finns åtgärder man själv kan ta till för att undvika att mössen tar sig in i sommarstugan och orsakar problem.

- Det gäller att täta håligheter i fasaden, rensa bort buskar och högt gräs runt huset och se till att rörgenomföringar under exempelvis diskbänk är tätade då möss gärna letar sig in den vägen.

Läs mer om hur du undviker problem med möss här

Välj land