Även småkryp vill bo på hotell!

Pressmeddelande

Många av trädgårdens insekter är nyttodjur. Om djuren inte utgör någon fara för dig - låt dem vara. De hjälper till att äta upp skadeinsekter och de pollinerar så att du får goda frukter och bär. Som tack kanske du vill bygga dem ett hotell?

Sofie Fleming är gruppchef på kundservice och hjälper många kunder med tips på vad de kan göra för att bidra till en mer hållbar värld samtidigt som de minskar risken för insekter på oönskade ställen, ett av tipsen är att bygga ett eget insektshotell.

Först och främst, varför är det en bra idé att ha ett stekelhotell i trädgården?

På rätt plats kan insekter vara fantastiska. Om de bor i insektshotellet stannar de troligtvis där och då undviker du att få dem där du inte vill ha dem. Har du turen att få dit till exempel solitära bin, så får du kanske mer frukt och bär i din trädgård.

Hur får man tag i ett hotell?

Man kan enkelt bygga ett själv. Det är inte svårare än att borra några hål i en bit trä. Man kan också bygga en enkel ram av trä och fylla den med kottar och träbitar med borrade hål. Sätt fast en bit metallnät så att innehållet hålls på plats. Placera den på ett soligt läge. Gärna bredvid blommor, buskar eller träd som bin, humlor och getingar pollinerar. En terrakottakruka med hål i botten som du vänder upp och ned med lite träull fungerar också fint. Insektshotell kan även köpas på välsorterade byggvaruhus.

Om insekterna ställer till problem och obehag hjälper vi självklart till med saneringen. Men om det där humleboet, bina eller getingarna egentligen inte stör någon, behöver de inte tas bort. De gör så mycket nytta för oss alla.

Välj land