Gunilla blev av med med lukten och fukten i sitt hus

Det luktade källare hos Gunilla

I Järfälla ligger Gryningsvägen, en lugn återvändsgata med små villor byggda i början på sjuttiotalet. I ett av de gula tegelhusen bor Gunilla Nylén med sambo och katt. Gunilla har bott i huset sedan det byggdes 1972 och de närmaste grannarna räknar hon efter drygt 40 år nästan till familjen.

– Det här är enkla hus, säger Gunilla. De byggdes för att alla skulle ha råd. Några har källare och andra har krypgrund , som mitt.

Gunilla hade under en tid upplevt att det luktade konstigt i huset. Hon beskriver det inte som att det luktade mögel, utan mer som en allmän källarlukt.

– Jag tänkte inte på det varje dag, man känner det inte när man är mitt i det. Men när man har varit borta en vecka eller så, det är då man känner lukten.

Försäkringsbolaget rekommenderade Anticimex

Gunilla bestämde sig för att ta reda på om det gick att göra någonting åt lukten och ringde sitt försäkringsbolag, som rekommenderade Anticimex. Teknikern Malin kunde snabbt på plats avgöra att det var fukt i krypgrunden som var orsaken till lukten i huset. I samråd med Malin bestämde sig Gunilla för att låta installera en avfuktare.

– Jag vet att vi inte har haft den värsta sortens fukt. Det finns andra som har värre problem, lukten kan sätta sig i kläderna. Men jag hann aldrig oroa mig, det var skönt att det gick så fort. De som installerade avfuktaren var också ett trevligt gäng och det var aldrig jobbigt.

Grannarna ville också veta hur fuktproblem kunde förebyggas

Eftersom många hus i området har samma konstruktion pratade Gunilla med flera av sina grannar för att berätta vad hon skulle göra. Många kände igen sig i att det kunde lukta konstigt och tog kontakt med Anticimex de också. Ett tag var det full aktivitet med mätningar och installationer i flera hus på gatan.

– Nu känns det jättebra. Vi har digitala mätare som visar hur avfuktaren arbetar under huset och vi kan se hur fuktigt det är. Vintertid är lättare har jag förstått, det är sommaren som är värst. Malin har som kontaktperson varit väldigt aktiv och hjälpt till, säger Gunilla.

Välj land