Enkla skötseltips för att få badrummet att leva längre

Enkla skötseltips för att få badrummet att leva längre

Att ta hand om badrummet i hemmet, så att det inte drabbas av skador, kanske kan kännas överväldigande. Men med några enkla steg kan du hålla ditt badrum i toppskick och undvika vanliga problem som mögel och vattenskador.

Rengör och ventilera

Mögel trivs i fuktiga och smutsiga miljöer, så att hålla ytor torra och rena är avgörande. Se även till att vädra ut ordentligt efter duschen för att minimera fuktigheten. Kontrollera ventilationen så att fukten sugs ut från badrummet. Imma på fönster och speglar ska försvinna på ca 15 minuter efter en dusch. Kvarstår imman kan det vara tid att se över ventilationen. En unken lukt kan bero på bristfällig ventilation eller kvarliggande fukt mellan plattor och tätskikt utanför dusch och badkar.

Kolla golv och väggar

Enkla kontroller av väggar och golv kan förhindra stora problem. Se över fogar och tätningslist runt dusch och badkar regelbundet. Har du plastmatta, kontrollera att den inte har spruckit eller lossnat. Var även uppmärksam på sprickor i kakel och klinker. Risken är stor att tätskiktet under också är skadat. I golvbrunnen säkerställer du att det finns klämring och att den sitter fast ordentligt.

Upptäck fläckar och missfärgningar

Fuktfläckar på väggar, golv eller tak i angränsande rum är tecken på fuktskada. Det gäller även fuktfläckar på fasaden, på ytterväggen utanför badrummet. Om du ser missfärgade eller mörka fogar utanför dusch och badkar kan det vara ett tecken på bakfall.

Ha ögonen öppna för läckor

Läckage i badrummet är inte bara irriterande, de kan också leda till omfattande vattenskador. Kontrollera under handfatet och bakom toaletten regelbundet. Om du märker att något droppar eller om det finns en pöl av vatten, kan det vara en bra idé att kontakta en rörmokare. Tidig upptäckt kan spara både tid och pengar.

Genom att följa dessa enkla steg kan du hålla ditt badrum i bra skick, även om du känner att du inte är särskilt händig. Och kom ihåg, att ta hand om ditt hem kräver både tid och tålamod, men är också en möjlighet att lära sig nya färdigheter. Anticimex experter har jobbat många år med allt som har med hushälsa att göra och svarar gärna om du har några frågor kring problem med badrummet.

Välj land