Visst är du rädd om humlan, vår kanske viktigaste insekt?

Pressmeddelande

Humlor är små men extremt viktiga djur. De är mycket effektiva och viktiga pollinerare, mycket pollen fastnar nämligen på den håriga kroppen. Samtidigt minskar mångfalden bland humlorna kraftigt, en utveckling som du kan hjälpa till att vända.

En orsak till att humlornas mångfald har minskat är dagens storskaliga jordbruk. Humlor älskar rödklöver med när det skördas flera gånger per sommar hinner det inte bli tillräckligt med blommor till humlorna. Blommorna har nämligen nektar som är humlornas mat.

Varför är då humlor så viktiga?

De pollinerar många växter som är nektarrika och faktum är att utan dem skulle vi få fått betydligt mindre skördar samt frukt och bär. Det finns omkring 40 olika arter i Sverige varav du kan hitta fler än tio i din trädgård. En sak som skiljer humlearter åt är längden på deras tungor och det är längden på tungan som avgör vilka växter de väljer att äta nektar från och samtidigt pollinera.

Humlor är egentligen bin

Humlor är faktiskt egentligen bin och de kan stickas, de bränns inte som många tror. Men de är inte aggressiva och blir du stucken av en humla har du nog haft rejält otur och humlan känt sig ordentligt provocerad. Det är även mycket sällsynt med problem med att humlor bygger bo i hus. Istället bor humlorna ofta i marken. Är du observant kan du se en humledrottning flyga tätt över marken på våren, då letar den efter en lämplig hålighet att anlägga sitt bo i. De utnyttjar ofta gamla sork- och musbon där honan startar ett samhälle som senare på säsongen kan innehålla flera hundra humlor.

Du kan hjälpa humlorna på flera olika sätt

Vill du hjälpa dem med ett bo kan du lägga en lerkruka upp och ner på ett gammalt sork- eller musbo. Lägg in lite gräs också så att de kan gräva ner sig. Och istället för att ha en välansad gräsmatta kan du låta klövern blomma så att det finns mat till humlorna. Humlorna gillar även andra blommor i trädgården. Ha gärna många och i olika färger och storlekar som blommar vid olika tider.

Välj land