Vet du skillnaden mellan sista förbrukningsdag och bäst-före-datum?

Nyheter

Att vi slänger stora mängder mat är inget nytt, men faktum är att många gör det helt i onödan. Det finns två begrepp som är viktiga att hålla koll på vad gäller matprodukter: bäst-före-datum och sista förbrukningsdag. Anticimex matsäkerhetsexpert Ola Kotsalainen förklarar.

Bäst-före-datum behöver du inte gå slaviskt efter. Det är en kvalitetsmärkning som betyder att tillverkaren lovar att produkten håller bra kvalitet till detta datum om du följer rekommendationer kring temperatur. Lukta och smaka på produkten istället för att slänga den, det värsta som kan hända exempelvis mjölk är att den blir sur vilket inte alls är farligt. Ett annat exempel är rucola som i värsta fall vissnar och ser lite tråkig ut, men inte är farlig att äta. Är förpackningen oöppnad håller den ofta flera dagar efter bäst-före-datum.

Det var bäst-före-datum det. Sista förbrukningsdag är något helt annat. Det är ett begrepp som omfattar extra känslig mat som köttfärs, rå kyckling, rå fisk, flytande äggprodukter och gräddbakelser.

- De här produkterna ska du inte använda efter sista förbrukningsdatum eftersom de lätt ansamlar mycket bakterier och då kan vara farliga att äta. Köp inte för mycket av varor som har sista förbrukningsdag, planera istället. Och frys in matvarorna ifall sista förbrukningsdag närmar sig så stoppar du bakteriernas tillväxt och kan spara livsmedlet länge i frysen. Det är viktigt att du sedan använder livsmedlet direkt när du tinar det igen, säger Ola Kotsalainen.

Vet du skillnaden mellan bäst-före-datum och sista förbrukningsdag kan du bidra till att minska matsvinnet.

Det finns några enkla saker du kan göra för att undvika matsvinn. Storhandla sånt som du kan förvara länge, exempelvis pasta och konserver, men handla färskvaror oftare och i mindre mängd. Mat som håller på att passera sista dag kan du laga till, kyla ner och frysa in vilket gör att den håller länge. Kylskåpets temperatur är en annan sak, har du det ännu kallare än exempelvis de 8°C som mjölk minst ska förvaras i, så förlänger du hållbarheten.

Olas bästa tips för att minska på matsvinnet:

  • Planera inköpen, särskilt mat med bäst-före-datum eller sista förbrukningsdag
  • Gå inte slaviskt efter bäst-före-datum, smaka och lukta och ät ifall maten verkar bra
  • Ät inte mat efter sista förbrukningsdag
  • Laga till, kyl ner och frys mat som börjar bli gammal
  • Sänk temperaturen i kylskåpet till en bra bit under de 8°C som gäller för exempelvis mjölk

Välj land