Vet du riskerna med att äta för rått kött?

Nyheter

Många uppskattar att då och då äta rått kött i form av råbiff eller en hamburgare som inte är helt genomstekt. Men känner du inte till riskerna med rått kött kan det leda till att du blir sjuk. Anticimex expert på matsäkerhet Ola Kotsalainen ger dig sina tips.

Rått kött innehåller bakterier av olika slag. Vissa är ofarliga medan andra kan göra dig ordentligt sjuk om du får i dig dem. Dessa bakterier måste hettas upp ordentligt för att avdödas. Kanske vet du att fläsk och kyckling inte lämpar sig alls att äta rått eftersom de kan innehålla bakterierna campylobacter och salmonella. Stek därför igenom de här typerna av kött innan du stoppar de i munnen. Nötkött går ofta att äta rått, men även här behöver du tänka på ett par saker.

- Vi äter idag mycket nötfärsprodukter i Sverige. Vill du äta rå eller delvis rå nötfärs är det viktigt att välja rätt kött. Vanlig köttfärs består oftast av det som sitter ytterst på djurkroppen, även kallat ytkött, och som vid styckning putsas bort. Ytköttet är det som lättast kan bli smittat av bakterier vid slakten. Vanlig köttfärs är därför inte lämpligt att använda för råbiff eller hamburgare som inte stekts ordentligt. Använd istället kött från en detalj längre in i djuret som är mer skyddad från smitta, exempelvis högrev. Köttet ska malas i en köttkvarn som man inte malt vanlig köttfärs med, säger Ola Kotsalainen.

Men om jag fryser köttet, dör inte bakterierna då? Nej, faktiskt så överlever de allra flesta bakterierna frysning så det enda sättet att säkert ta kål på bakterierna är att steka igenom köttet helt. Förutom bakterierna campylobacter och salmonella som kan finnas i kyckling och fläskkött blir bakterien EHEC vanligare i svensk nötboskap. Den kan exempelvis leda till diarréer med följdsjukdomar som njurskador.

Olas tips på hur du ska tänka kring rått kött:

  • Ät inte vanlig nötfärs rå
  • Stek igenom kyckling och fläskkött
  • Vill du äta råbiff och hamburgare som inte stekt igenom helt, välj kött från en finare detalj som sitter längre in i djuret och som mals i en separat kvarn

Vill du veta mer om matsäkerhet?

Läs mer om matsäkerhet här. I vårt nyhetsrum hittar du även fler artiklar inom temat matsäkerhet.

Välj land