Vad händer med insekterna under vintern?

Pressmeddelande

Myggan, flugan och myran är bara tre av hela 25 000 insekter som finns i vårt land. Och man kan tro att allihopa frodas under sommaren och dör när kylan och vintern kommer. Men det är inte riktigt hela sanningen. Anticimex biolog Thomas Persson Vinnersten reder ut begreppen.


Bland många insektsarter har det utvecklats en rad olika strategier för att överleva den kalla vintern. Insekterna har haft många år att anpassa sig efter vintern, och vissa insekter har inga problem med att överleva riktigt låga temperaturer ner mot -30°C.

- Insekter är ju små så de kan hitta håligheter och andra miljöer som är förhållandevis frostfria. Dessutom har de vissa fysiologiska funktioner som gör att cellerna inte fryser sönder. Vissa arter har exempelvis glykol i kroppen, ett ämne som inte fryser och därmed bidrar till överlevnad. Däremot klarar de inte att bli hastigt nedkylda, men lever de utomhus blir det vanligtvis kallare gradvis vilket kan leda till att de klarar vinterhalvåret, säger Thomas Persson Vinnersten.

De typiska svenska insekterna har olika strategier för att överleva vintern.

- De flesta getingar dör under vinterhalvåret, det är bara drottningen som övervintrar. Men inte i boet som man kan tro, utan helst i ett frostfritt ställe i marken. Till våren lägger hon sedan ägg och ett nytt samhälle kan byggas upp. Myror är fleråriga, de övervintrar nere i jorden, längre ner i stacken. Våra vanliga dagfjärilar övervintrar, ofta exempelvis i taket på en jordkällare. Det är därför man ser dem så tidigt på våren, de hade aldrig hunnit klart annars, säger Thomas Persson Vinnersten.

På senare år har vi haft ett par vintrar som varit relativt milda och man kan tro att det gynnar insekterna. Men det är precis tvärtom.

- Milda vintrar kan göra så att insekterna blir aktiva tidigare. Samma sak om det blir ett avbrott i vintern med längre perioder av milt väder, då kan getingar, flugor och skalbaggar svara på den relativa värmen genom att vakna. Men blir det då kallt igen så ligger de riktigt illa till och stryker med. Dessutom har de också svårt att hitta föda under vintern, så av den anledningen överlever de inte heller, menar Thomas Persson Vinnersten.

Ungefär det här händer i jultider när vi pyntar hemmet med saker från naturen som julgran och mossa. Exempelvis kan spindlar, skinnbaggar och skalbaggar övervintra i granen, men dör när de kommer in eftersom det är för torrt och för varmt.

Har du problem med insekter i hemmet?

Testa vår skadedjursidentifierare för att se om du hittar de kryp du har fått besök av.

Välj land