Undvik att få med dig vägglöss hem från resan

Pressmeddelande

Många av oss väljer att resa bort över jul och nyår. Resorna får oss ofta att koppla av, men är också den största källan till varför vi får med oss ofrivilliga passagerare hem - vägglöss.– Vägglöss är numera ett relativt stort problem i Sverige, men myten om att det bara är utlandsresor som är boven lever kvar. Snarare är det själva resandet som är boven. Du som är ute och reser bör vara observant på de boende och transportmedel som du vistas på, säger Håkan Kjellberg skadedjursexpert på Anticimex.

Det finns en del saker du kan göra innan din resa för att undvika att vägglöss kommer med hem, exempelvis genom att packa i rätt sorts väska. Välj en med hårt skal som plast eller metall, och undvik resväskor tillverkade av tyg. Det kan också vara bra att veta hur vägglusen ser ut, så du kan skilja den från andra småkryp som många ibland misstar för vägglus.

När du väl anländer till ditt boende, undersök rummet och framförallt sängen. Titta i sängkläder och på bäddmadrassen efter små svarta fläckar eller blodfläckar. Detta är typiska spår efter vägglöss. Om möjligt, placera din väska långt ifrån sängen, där trivs vägglusen nämligen bäst. Badkaret är faktiskt en bra plats om det finns ett sådant.

Vid hemkomst lönar det sig att packa upp metodiskt. Gör det inte i sovrummet utan på ett upplyst ställe där du kan upptäcka eventuella löss. Vi rekommenderar också att du tvättar dina kläder relativt omgående, helst i 60 grader, då vägglöss bara överlever temperaturer upp till cirka 50 grader.

Ska du ut och resa?

Förebygg att bli angripen av vägglöss genom att köpa ett madrasskydd mot vägglöss. Om du trots allt skulle få med dig krypen hem, vänligen kontakta oss för vidare hjälp.

Välj land