Tror du att du vet boarean? Eller vet du?

Nyheter

Att veta storleken på en lägenhet eller ett hus är viktigt, framförallt om du ska köpa eller sälja. En mätning kostar några tusenlappar medan felaktigt uppgiven area kan kosta betydligt mer. Speciellt i storstadsregionerna där kvadratmeterpriserna är högre.

Boarean är enkelt uttryckt den area som du lever och bor på. I en lägenhet är den oftast ganska enkel att mäta, det är egentligen allt innanför väggarna. Garderober, köksskåp och liknande ingår också, eftersom man kan riva dessa och då ska inte boarean förändras.

Hus däremot har ibland flera olika areor. Här stöter man ofta på begreppet biarea, vilket är övrig area i huset utöver boarean. Det kan exempelvis vara garage, pannrum, soprum och den del av bostaden som ligger under mark. Har bostaden sluttande tak så påverkar det boarean, den räknas bara från punkten där takhöjden är 1,9 meter och 60 cm ut mot väggen. Trappor ingår i arean, trapphålet mäts i varje plan som om det fanns golv där.

Felaktigt uppmätta bostäder kan leda till tvister mellan köpare och säljare med tillhörande ekonomiska och juridiska konsekvenser. Att mäta bostaden är ur det perspektivet billigt. Dessutom lägger man då korten på bordet från start och slipper oroa sig för en kalldusch långt efter att bostadsaffären är klar. Och bor du i ett äldre hus är risken större att arean är felaktigt mätt.

- Den standard man numera mäter bostäder enligt är från 2009. När vi är ute och mäter hittar vi oftast felaktigheter i hus som är byggda på 70-talet eller tidigare. Man var helt enkelt inte lika noggrann förr. I flerbostadshus som byggdes förr mätte man eventuellt en lägenhet i huset, exempelvis på bottenplan, och fastställde därefter resterande lägenheter uppåt i huset efter dessa mått. Det man inte räknade på då var att det bland annat kunde skilja i tjocklek på väggar och att schakt av olika slag förekom, vilket kan betyda flera kvadratmetrar i slutänden, säger Stefan Öhrling, tjänsteansvarig på Anticimex.

Vill du veta mer om areamätning?

Beställ din areamätning redan idag eller läs mer om tjänsten.

Välj land