Undvik att skadedjur tar sig in när kylan kommer

Pressmeddelande

När kylan kommer är det inte bara vi människor som vill vara inne i det varma och sköna huset. Även många djur vill det. Och även om alla inte ställer till problem, finns det vissa som du inte vill ha in. Vår skadedjursexpert Håkan Kjellberg ger dig trygga tips.

En mus kan ställa till stora skador om den tar sig in i ditt hus. Och så här års vill de in i hus, för att få föda och värme inför vintern. Att helt stoppa möss från att ta sig in är inte det lättaste.

– Mössens förmåga att ta sig in är stor, det är i princip omöjligt att täta helat så att de inte kommer in. Men det går att begränsa mössens möjligheter. Försök att hålla så fritt som möjligt runt hela byggnaden, så att de inte kan vara gömma sig kring husfasaden. Ta bort häckar och undvik högt gräs. Täta där du ser små hål och förse uppenbara ingångshål med nät.

Skadorna möss ställer till med kan faktiskt vara farliga för oss människor.

– De kan gnaga sönder det mesta som kommer i deras väg. Det är inte ovanligt att de kommer in i väggarna och gnager på elledningar vilket kan vara direkt farligt för de boende i huset, säger Håkan Kjellberg.

Det finns ett betydligt mindre djur som också brukar ta sig in i våra hus om höstarna. Flugan. Det finns en speciell fluga som heter vindsflugan som just brukar förekomma på vinden. De kan förekomma i stora mängder och vara ganska svåra att bli av med själv. Och om det är svårt att hindra möss att ta sig in är det nästintill omöjligt att hindra flugor från att göra det.

– Flugor söker skydd när det blir kallt. Det man kan göra är att montera insektsnät på ventiler och vid takfot och täta runt fönster och kabelgenomföringar. Flugor är lättjagade, prova att använda dammsugaren. Det är bra om du blir av med dem, annars kommer de vakna i mars och ta sig genom taket, eldragningar och genomföringar, säger Håkan Kjellberg.

Välj land