Helt plötsligt är spindlarna inne, vad gör man?

Nyheter

Så här års brukar många reagera på att spindlar plötsligt tagit sig in i hemmet. Men faktum är att de finns hela tiden i våra hem, det är bara först nu som de börjar knalla omkring hemma i jakt på en partner. Det finns saker du kan göra för att minska förekomsten av dem.

Spindlar är ett nyttigt rovdjur, de flesta arterna lever utomhus men några få arter kan leva inomhus. De äter mindre insekter och andra småkryp, dessutom utgör de föda åt många andra djur som fåglar och grodor. Döda därför inte spindlar i onödan. Men det går att undvika att få in dem.

- Det är ganska svårt att förebygga och sanera spindlar men det finns några saker du kan göra för att minska dem inomhus. Täta springor och sprickor vid fönster och dörrar för att försvåra för spindlar och andra kryp att ta sig in. De finns ofta i springor, bakom lister och på andra trånga ställen, så där bör du försöka komma åt och dammsuga, säger Thomas Persson Vinnersten som är biolog på Anticimex.

De flesta spindlarär solitära vilket betyder att de till stor del av sitt liv lever ensamma. Beroende på art kan en spindelhona lägga från några få ägg till över tusen ägg varje år. Att städa är kanske inte så kul, men det är det mest effektiva du kan göra mot spindlar.

Utomhus är det ännu svårare att göra något åt spindlarna. Har du spindlar på en plats betyder det att det ofta finns föda för spindlarna där. Men du kan göra området runt huset mindre attraktivt för spindeln.

- Ta bort hög vegetation intill husväggarna. Spindlar gömmer sig gärna där och under stenar, brädor, krukor och annat som kan finnas på tomten. Släck fasadbelysningen vår och höst eftersom ljuset attraherar insekter, som i sin tur lockar dit spindlar, säger Thomas Persson Vinnersten.

Thomas fem bästa tips på hur du undviker problem med spindlar.

  • Täta springor och sprickor vid fönster och dörrar så att de inte kan ta sig in
  • Ta bort hög vegetation och bråte intill husväggarna
  • Släck fasadbelysningen vår och höst
  • Städa längs lister, bakom element och i trånga utrymmen
  • Håll rent och torrt inomhus

Välj land