Snart vaknar myran – som faktiskt också är nyttodjur

Pressmeddelande

Beroende på var i landet du bor kan myran vakna redan i februari. Och har du golvvärme så kan detta väcka dem ur deras vinterdvala lite för tidigt. Myror är inte lata utan ger sig direkt ut på jakt efter föda. Men tänk dig för innan du tar bort myror, de är faktiskt också nyttodjur.

Tipsen – så slipper du myror inomhus:

  • Se till att inte ha matrester liggande på golvet, håll extra koll under matbordet
  • Våttorka golven regelbundet så blir du av med myrornas doftspår
  • Täta under altandörrar och på liknande ställen så att myrorna inte tar sig in
  • Använd myrdosor om du inte blir av med dem
  • Kontakta oss om du får stora problem

Det finns flera insekter som är både störande och nyttodjur. Getingar kan vara irriterande, men de är också rovdjur som tar mindre insekter som annars angriper exempelvis blommor. Även myror är rovdjur, som exempel jagar svartmyran småinsekter och bidrar på så sätt till att hålla balansen i ekosystemet. De hjälper också till som pollinerare och som nedbrytare i naturen.

Har du trädgård nära en skog kan du få besök av vanlig stackmyra, även kallad röd skogsmyra. Det kanske inte är så kul att ha alltför många stackmyror nära boendemiljön, men de är i högsta grad nyttodjur som kan ta ganska stora insekter – då framförallt larver – och släpa hem dem till stacken.

Vill du slippa myror behöver du framförallt begränsa deras tillgång till föda. Det är framförallt sötsaker som står högt i kurs hos myrorna och när de väl hittar föda gör de doftspår på marken eller golvet så att fler myror hittar dit. Ser du myror på köksgolvet är det en bra idé att våttorka bort doftspåren. Men doftspår kan vara långa så städa en större yta än bara under bordet eller vid diskbänken, annars hittar de tillbaka och gör nya doftspår. Passa också på att täta så att de inte tar sig in, under altandörren tar sig många myror in. Myrdosor kan du också prova. Så mycket kan du göra på egen hand.

- Har du stora problem med myror och de har byggt bo i ditt hus så kan vi hjälpa dig att ta bort det. Det finns också hästmyror som är direkta skadedjur eftersom de kan anlägga bo i trähus och gnaga gångar och skapa håligheter i träkonstruktioner och på sätt försvaga dem. Det kan bli en mycket och dyr överraskning och hästmyran behöver du hjälp med att sanera, det är svårt att klara själv, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex.

Välj land