Skydda huset mot fukt och mögel

Nyheter

Inför den stundande vintern är det bra att se över huset för att förebygga fukt- och mögelskador. Vår husexpert Stefan Öhrling tipsar om hur du kan göra ditt boende tryggare när temperaturen sjunker.

Det finns många vägar in i huset för fukten. Ovanifrån som regn eller snö, från marken och inifrån huset på grund av läckande diskmaskiner eller fuktspärrar som inte fungerar. Ska du se över husets skydd är det ändå bäst att börja med ”regnkappan”.

– Så brukar man kalla husets yttre fuktskydd, det vill säga tak, väggar och grund. Börja med att kontrollera att taket är helt, att alla genomföringar är täta och att avrinningen fungerar som den ska. Har du ett hus med krypgrund bör du kontrollera så det inte är för fuktigt, säger Stefan.

Går vi sedan in i huset finns en hel del att kontrollera även där, där ett riskområde är vinden. Du behöver ha en genomgående god ventilation i huset så det inte kommer upp fuktig luft på vinden. En digital fuktmätare hjälper dig att hålla koll på fuktnivåerna.

I boendemiljön är badrum ett riskområde för fuktskador. Mycket beror på tätskikten, vilka ibland kan vara svåra att avgöra om de fungerar som de ska. Allt ser ofta bra ut på ytan men är sedan tätskiktet under, exempelvis kakel och klinker, inte tätt mot golvbrunnar och andra genomföringar, kan det bli problem. Även här är ventilationen viktig, så du får bort den fukt som tillförs genom duschen.

– Ett annat riskområde är köket. Diskmaskin, kyl och frys kan gå sönder och läcka ut vatten. Här behöver du kontrollera så det finns fukttäta underlägg och att diskbänksskåpet är tätt. Det finns också vattenlarm som gör att du upptäcker läckage snabbare, avslutar Stefan.

Välj land