Ska du gå på visning? Tänk på det här

Nyheter

Det är mycket att tänka på när man ska gå på husvisning, och genom att gå på flera visningar finns det mycket att lära. På så sätt är det lättare att skapa en uppfattning om vad du tycker är viktigt och vilka för- och nackdelar det finns med olika typer av hus.

Förutom en plan över vad det är för objekt och läge du är ute efter är det även en god idé att skapa en checklista som kan fungera som stöd för att bedöma husets skick, både in- och utvändigt.

Det viktigaste invändigt – kök och badrum

När det kommer till invändiga kontrollpunkter bör du försöka se helheten istället för att stirra dig blind på detaljer. Saker som slitna lister, gamla vitvaror och fula tapeter är lätt fixade. Fokusera istället på väsentligheter så som skick på badrum och kök, så du kan ta med eventuella renoveringskostnader i kalkylen. Kontrollera även om det gjorts till och ombyggnader av bostaden genom åren och att det gjorts på ett fackmannamässigt sätt.

Husets skydd - regnkappan

Utvändigt bör du främst fokusera på att ta reda på mer husets ”regnkappa”, dvs tak och fasad. Du bör undersöka så takets ytskikt är helt och likaså om den underliggande pappen är torr och spröd. Om huset har krypgrund bör du kolla in i krypgrunden för att se om det finns eventuella mögelangrepp eller om det luktar konstigt.

Besiktningsprotokollet ger en god bild av husets skick

Vilken typ av grundkonstruktion huset har är också en viktig faktor att ha koll på och ta hänsyn till. Många av de grundkonstruktioner som finns är faktiskt så kallade riskkonstruktioner i fukt och mögelhänseende. Detta är något som framgår av besiktningsprotokollet du nog ofta får ta del av under visningen då väldigt många hus är besiktigade på uppdrag av säljaren. På så vis får du som spekulant en god inblick i husets faktiska skick redan vid visningstillfället.

Väl på visningen bör du även passa på att fråga efter kontaktuppgifter till den besiktningstekniker som utfört besiktning för att ta reda på vad som går att förvänta sig utifrån bostadens skick och ålder – det kan ofta räta ut en del frågetecken innan du ger dig in i budgivningen. Finns det ingen besiktning gjord, så se till att göra en sådan innan kontraktet blir bindande.

Välj land