Saneringar av vägglöss ökar stadigt i landet

Pressmeddelande

Antalet saneringar av vägglöss i Sverige har ökat med hela 45 procent på tre år. Bara mellan 2016 och 2017 ökade antalet saneringar med 15 procent visar ny statistik från Anticimex. En av anledningarna är att vägglössen följer med hem efter semestern.

– Det är många svenskar som reser bort över påsken, men tillfälliga boenden under semestern ökar risken att få med sig väglöss hem, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

De senaste åren har antalet saneringar av vägglöss ökat i landet. Anticimex genomförde 17 397 saneringar under 2017, vilket var en ökning med 15 procent jämfört med 2016. År 2014 gjordes 11 988 saneringar i landet, vilket innebär att saneringarna ökat med hela 45 procent på tre år.

– Har du väl fått vägglöss behöver du professionell hjälp för att bli av med dem. Men det många hyresvärdar inte vet om är att deras försäkring kanske inte omfattar sanering av hyresgästernas möbler och annan lös egendom vilket kan leda till ökad spridning, säger Håkan Kjellberg.

En fastighetsägare bör ha ett försäkringsskydd som förutom själva huset även omfattar lös egendom som möbler där vägglössen ofta finns. Det är fastighetsägarens skyldighet att hålla huset fritt från ohyra och hyresgäster ska rapportera till sin fastighetsägare om de hittar vägglöss.


Tips för att undvika vägglöss på resan

  • Ta en titt under sängen och titta kring sömmar och skrymslen. Om det finns små svarta fläckar som liknar bläckstreck kan det var spillning från lössen. Be att få byta rum.
  • Ställ resväskan högt och långt ifrån sängen.
  • Låt kläderna ligga kvar i resväskan, använd inte byrån eller garderoben.


Tips för att undvika vägglöss vid hemkomsten

  • Tvätta kläderna i 60 grader om det är möjligt. Övrig packning kan läggas i plastpåsar i frysen i en vecka.
  • Föremål kan även värmebehandlas i torktumlare i 60 grader under minst en timme. Rensa filtret efteråt.
  • Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Lägg dammsugarpåsen i en plastpåse och stoppa den i frysen under en vecka. Släng den därefter i soptunnan.

För mer information kontakta
Håkan Kjellberg, skadedjursexpert Anticimex, 070-878 78 20, Hakan.Kjellberg@anticimex.se

Om statistiken
Statistiken kommer från Anticimex och omfattar företagets saneringar av vägglöss.

Pressbilder
Pressbilder på vägglöss

Mer information om vägglöss
Vägglöss - Bett, symptom och sanering
Kort tipsfilm om vägglöss

Välj land