Saneringar av vägglöss ökar, nu används specialtränade hundar

Nyheter

Antalet saneringar av vägglöss i Sverige ökade med hela 20 procent mellan 2015 och 2016, enligt statistik från Anticimex. Nu tar man hjälp av specialtränade hundar för att bekämpa vägglöss.

– En resa till varmare länder eller till fjällstugan kan vara en skön avkoppling. Ökningen av antalet saneringar av vägglöss tyder dock på att allt fler får med sig vägglöss hem från semestern, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Sex av tio svenskar reser utomlands varje år, enligt statistik från tidningen Vagabond. Utlandsresor innebär ofta tillfälliga boenden vilket ökar risken att få med sig väglöss hem. De senaste åren har antalet saneringar av vägglöss ökat i landet. Anticimex genomförde 15 121 saneringar under 2016, vilket var en ökning med hela 20 procent jämfört med 2015.

Vägglöss följer ofta med i packningen hem från resan. De kan inte hoppa eller flyga utan förflyttar sig genom att lifta med föremål och vandra kortare sträckor inomhus. Under nattens mörka timmar kommer vägglössen fram och uppsöker en lämplig värd, ofta en sovande människa, som de kan suga blod av. I brist på föda kan en vägglus gå i dvala i upp till ett år.

– Gör allt du kan för att undvika att få med vägglöss hem. Har du väl fått vägglöss behöver du professionell hjälp att bli av med dem, säger Håkan Kjellberg.

På senare år har specialtränade hundar börjat användas för att hitta vägglöss. Hundarna används ofta förebyggande och kan snabbt söka igenom exempelvis hela hyresfastigheter, hotell och studentboenden.

– Med en vägglushund får vi 97 procents träffsäkerhet på att hitta de små krypen. Hunden har en överlägsen förmåga att känna svaga dofter, exempelvis doften av en enda vägglus, säger Håkan Kjellberg.

Tips för att undvika vägglöss på resan

- Ta en titt under sängen och titta kring sömmar och skrymslen. Om det finns små svarta fläckar som liknar bläckstreck kan det var spillning från lössen. Be att få byta rum.
- Ställ resväskan högt och långt ifrån sängen.
- Låt kläderna ligga kvar i resväskan, använd inte byrån eller garderoben.

Tips för att undvika vägglöss vid hemkomsten

- Tvätta kläderna i 60 grader om det är möjligt. Övrig packning kan läggas i plastpåsar i frysen i en vecka.
- Föremål kan även värmebehandlas i torktumlare i väl förslutna plastpåsar i 60 grader under minst en timme.
- Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Lägg dammsugarpåsen i en plastpåse och stoppa den i frysen under en vecka. Släng den därefter i soptunnan.

Om vägglushundar

Vägglushundar är tränade att markera när de hittar levande vägglöss och vägglusägg. Hundarna är extra effektiva när stora utrymmen, som till exempel hyresfastigheter, hotell och studentboenden behöver sökas igenom snabbt. De används antingen förebyggande när man misstänker att det finns vägglöss eller när man vill säkerställa att en vägglussanering varit framgångsrik. Hundarna väljs efter personlighet snarare än ras och har ofta en bakgrund inom jakt och spårning.

För mer information, vänligen kontakta

Håkan Kjellberg, skadedjursexpert Anticimex
Telefon: 070-878 78 20
E-post: hakan.kjellberg@anticimex.se

Mer information om vägglöss

Vägglöss - Bett, symptom och sanering
Kort tipsfilm om vägglöss
Kort film som visar hur vägglushundar arbetar

Om statistiken

Statistiken kommer från Anticimex och omfattar våra saneringar av vägglöss.

Välj land