Saneringar av vägglöss minskar för första gången sedan 2014 – stora lokala skillnader

Nyheter

De senaste åren har antalet saneringar av vägglöss stadigt ökat i landet, men nu är trenden bruten. Anticimex genomförde 6 procent färre vägglussaneringar 2018 jämfört med året innan. Minskningen kan bero på ökad medvetenhet och förebyggande åtgärder. Saneringarna ökar dock i 9 av 21 län.

Vägglöss är numera ett vanligt förekommande problem i Sverige. Från att för tio år sedan inte sanera vägglöss alls har Anticimex saneringar ökat med mellan 5 och 20 procent varje år under den senaste femårsperioden. Men nu är alltså trenden bruten.

- Anledningen till att saneringarna minskat i år beror förmodligen på bättre och effektivare saneringsmetoder. En annan anledning är att man är mer medveten om problematiken idag och man anlitar oss i större utsträckning i förebyggande syfte, innan problemen tagit fäste. Vi vet dock inte om den nedåtgående trenden håller i sig, det får vi se när vi stänger 2019, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Anticimex genomförde 16 359 saneringar under 2018, vilket var en minskning med 6 procent jämfört med 2017. 2014 gjordes 11 988 saneringar vilket innebär att saneringarna ökat med 36 procent under en femårsperiod.

Det finns stora lokala skillnader runt om i Sverige i utvecklingen av antalet saneringar. I 9 av landets 21 län ökar antalet saneringar medan 12 län har färre saneringar 2018 jämfört med 2017. (Se bifogad regional statistik.)

Även om antalet saneringar minskar totalt i landet, så sprids vägglössen till nya platser. Numera drabbas inte enbart bostäder, hotell och vandrarhem. Den senaste tiden har även tåg, båtar och flygplan sanerats.

Såhär inför påsken med många som ger sig iväg på semesterresor påminner Anticimex om tipsen på vad man kan göra för att undvika att få med vägglössen hem:

Innan resan

  • Packa i rätt sorts väska. Välj en med hårt skal som plast eller metall, och undvik resväskor tillverkade av tyg.
  • Ta reda på hur vägglusen ser ut, så du kan skilja den från andra småkryp som många misstar för vägglus.

Tips för att undvika vägglöss på resan

  • Ta en titt under sängen och titta kring sömmar och skrymslen. Om det finns små svarta fläckar som liknar bläckstreck kan det var spillning från lössen. Be att få byta rum.
  • Ställ resväskan högt och långt ifrån sängen.
  • Låt kläderna ligga kvar i resväskan, använd inte byrån eller garderoben.

Tips för att undvika vägglöss vid hemkomsten

  • Tvätta kläderna i 60 grader om det är möjligt. Övrig packning kan läggas i plastpåsar i frysen i en vecka.
  • Föremål kan även värmebehandlas i torktumlare i 60 grader under minst en timme. Rensa filtret efteråt.
  • Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Lägg dammsugarpåsen i en plastpåse och stoppa den i frysen under en vecka. Släng den därefter i soptunnan.

För mer information, vänligen kontakta:

Håkan Kjellberg
Skadedjursexpert Anticimex
telefon: 070-878 78 20
e-post: hakan.kjellberg@anticimex.se

Om statistiken:

Statistiken kommer från Anticimex och omfattar företagets saneringar av vägglöss.

Pressbilder:

Pressbilder på vägglöss

Mer information om vägglöss:

Vägglöss - Bett, symptom och sanering

Välj land