Säkra huset mot frysskador

Pressmeddelande

Det är inte bara vi människor som fryser om vintern, även våra hus kan bli rejält kalla och få frysskador. Vår husexpert Stefan tipsar om hur du undviker frysskador i vinter.

Frysskador går att undvika, utan att det blir vare sig dyrt eller krångligt. Börja med att inte göra misstaget som vissa gör.

– Många som reser bort vintertid drar ner för mycket på värmen. Du kan spara någon hundralapp i veckan på att sänka värmen, men den stora elkostnaden är fast och går inte påverka. Om dina rör ligger oskyddade eller i en yttervägg med bristfällig isolering bör temperaturen aldrig understiga 15 grader i utrymmen där det finns vattenledningar. Detta ger dig lite marginal ifall det blir strömavbrott, säger Stefan.

Reser du bort är det bra att i förväg ha pratat med grannar hur de kan hjälpa dig vid långvariga strömavbrott. Ett tips är att ha en lampa på i fönstret som grannen kan titta till. Det finns en till sak du bör komma ihåg att göra om du reser bort.

– Är du borta mer än ett par dagar bör du stänga av vattnet. Om exempelvis en ledning eller diskmaskinen går sönder och rören börjar spruta vatten kan det bli många kubikmeter och stora skador innan du hinner komma hem. För att undvika detta finns det vattenfelsbrytare för ett par tusenlappar som stänger av vattnet i huset om ett fel skulle uppstå, säger Stefan.

En av de vanligaste frysskadorna på hus är att man glömmer att ta hand om de utvändiga vattenutkastarna. Trädgårdsslangen är inte så dyr om den sprängs av köld, men har du vatten stående i röret i väggen och det fryser kan röret sprängas och vattnet kan då rinna ut i väggen.

– Det här är en typ av skada som inte alltid upptäcks direkt, utan ibland dröjer det ända till våren och då kan skadorna vara omfattande. Töm därför slangen och rören i väggen innan de riskerar att frysa, säger Stefan.

Fasaden vintertid

– Har du sprickor i puts och sockel och det kommer regn får det en spräckverkan när det fryser på. Har du ställen exempelvis på din sockel där salt och kalk fälls ut bör du vara extra uppmärksam. Det gör att det tränger in mer vatten vilket gör att murbruket släpper succesivt. Laga därför otätheter i fasader och grundsocklar, avslutar Stefan.

Stefans tips hur du undviker frysskador:

  • Se till att dina vattenrör ligger på den sida av isoleringen som är mot bostaden – den varma sidan.
  • Se över isolering av rör på känsliga ställen som källare och förråd när temperaturen sjunker.
  • Stäng av vattnet till utvändiga vattenutkastare inför vintern.
  • Ska du resa bort, sänk inte temperaturen för mycket och se gärna till att någon tittar till huset.

Vill du förebygga frysskador?

Med vår försäkring Anticimex Trygghetsavtal kollar vi på risker relaterat till frysskador vid besiktningen, speciellt på vind.

Välj land