Så slipper du problem med möss utan att använda bekämpningsmedel

Anticimex kan konstatera att högsäsongen för problem med möss är här i stora delar av landet. December 2019 beslutade Kemikalieinspektionen att dra in det sista bekämpningsmedlet som privatpersoner själva får använda vid bekämpning av möss. Däremot finns det mycket husägare själva kan göra för att minska risken för problem.

Den 17 december 2019 beslutade Kemikalieinspektionen att produkter innehållande ämnet alfakloralos inte längre får användas av privatpersoner, eftersom det vid felaktig användning kan riskera andra djurs hälsa. Nu får endast professionella utövare med så kallad 1So-utbildning använda produkter som innehåller alfakloralos. Efter Kemikalieinspektionens beslut finns inga bekämpningsmedel mot möss, eller råttor, som får köpas eller användas av privatpersoner i Sverige.

— Vi rekommenderar alla husägare att vidta förebyggande åtgärder så att mössen inte kan ta sig in i huset, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex. Börja med att titta runt huset och täta håligheter med metallnät eller stålull. Klipp också ner buskage längs med fasaden.

Anticimex har slutat använda bekämpningsmedel som innehåller alfakloralos och uppmanar privatpersoner att lämna in kvarliggande produkter som innehåller ämnet till en återvinningscentral som tar hand om produkterna på rätt sätt.

— Vid stora problem med möss kan man använda klassiska slagfällor och om det inte räcker ska man ta professionell hjälp, säger Håkan Kjellberg. Mitt tips är att ladda slagfällan med något klibbigt som mössen tycker är gott, som choklad eller nougat.

Läs mer om hur du kan undvika problem med möss här

Läs mer om Kemikalieinspektionens beslut här

Välj land