Så slipper du råttorna i sommar

Nyheter

På sommaren tenderar råttorna att närma sig oss människor. Våra picknickar och grillstunder lämnar efter sig matrester som råttorna älskar. Det här ska du tänka på för att slippa problemen.

Råttor är ett växande problem i Sverige då de bland annat orsakar obehag och skadegörelse på hus och egendom.

­– Sommartid är vi uppe längre och det är ljusare, därför kommer vi se fler av dem nu. Men de är nödvändigtvis inte fler. Däremot kommer de närmare inpå oss eftersom vi förser dem med föda i större utsträckning, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Det finns saker du kan göra för att minimera besöken av råttor. Och det är klokt att göra, eftersom råttor kan bära på bakterier och virus som kan göra oss sjuka. Råttor är djur som lever i avlopp och kloaker, de har ofta bakterier både på sig och i sig. Dessutom har man hittat leptospirabakterier hos råttor, vilket kan vara direkt farligt om de kommer i kontakt med barn, äldre och sjuka.

– Det bästa du kan göra är att förebygga genom att minska råttornas tillgång på föda. Ha koll på köttet när du grillar det, duka av bordet om du har ätit ute, släng sopor i sopkorgar med lock om du haft picknick, avslutar Håkan Kjellberg.

Har du problem med råttor?

Kontakta ditt närmaste Anticimex-kontor när du behöver vår hjälp. Du kan också läsa mer om råttor här.

Välj land