Så ska du göra om det börjar brinna i hemmet

Pressmeddelande

Att drabbas av en brand i sin bostad är något ingen vill uppleva. Samtidigt är det viktigt att vara förberedd om olyckan skulle vara framme. Det finns mycket du kan göra själv för att undvika att en brand uppstår. Och Anticimex ger dig de bästa tipsen för att släcka en mindre brand på ett säkert sätt.

Råkar du ut för en brand ska du alltid försöka bedöma situationen och inte ta onödiga risker. Vid osäkerhet ska du hellre utrymma bostaden direkt och ringa 112. En liten brand kan du släcka själv, bara du har rätt kunskap.

Brandvarnare är ett krav och den viktigaste investeringen då det är den som upptäcker en brand när du exempelvis ligger och sover. Testa brandvarnare regelbundet och ha minst en per våningsplan, i varje sovrum samt nära köket. Sammankopplingsbara brandvarnare är att rekommendera i större villor, eftersom det annars inte är säkert att du vaknar av en brandvarnare som larmar i exempelvis källaren.

För att själv kunna agera snabbt vid en mindre brand behöver du ha släckutrustning hemma. Pulversläckare rekommenderas av bland annat Anticimex, MSB och de flesta försäkringsbolag, och är effektivt oavsett vilket material det är som brinner. Förvara pulversläckaren lättillgängligt, exempelvis i sovrummet eller i hallen eftersom det är nära en utrymningsväg.

När det brinner och du själv ska släcka elden är det viktigt att hålla låg ställning eftersom de varma och farliga brandgaserna, som också hindrar din sikt, stiger uppåt. Dra sedan ut sprinten på brandsläckaren, tryck och sikta mot lågornas bas. Ett vanligt misstag är försöka släcka själva lågorna, sikta istället på ytan där det brinner.

Ett hem kan innehålla många brandfaror, där en av de vanligaste orsakerna till brand är att man glömt stänga av spisen i köket. Genom att installera en spisvakt kan många bränder undvikas då den stänger av strömmen till spisen om det sker en oberäknad temperaturstegring. Brandfilten är ett bra komplement och lämplig vid exempelvis små bränder på spisen.

Anticimex tips hur du förebygger bränder:

  • Ha fungerande brandvarnare och kontrollera batterierna regelbundet.
  • Ha minst en handbrandsläckare och en brandfilt samt se till att du vet hur de används.
  • Installera en spisvakt som stänger av spisen vid plötslig och hastig värmeökning.
  • Dra ur stickkontakten till kaffebryggaren, brödrosten och andra elektriska apparater i köket när du inte använder dem, eller installera en timer.
  • Släck levande ljus när du lämnar rummet.

Vill du öka brandsäkerheten i ditt hem?

I vår webbshop hittar du de viktigaste brandskyddsprodukterna för att skydda ditt hem.

Välj land