Så sänker du dina elkostnader

Ju mer energipriserna stiger, desto intressantare blir det att se över sin energianvändning. Det finns saker du kan göra på egen hand för att hålla kostnaderna nere. Nedan har vi samlat tips på enkla energispararåtgärder i några av husets olika delar.

Badrummet

Det finns energi- och vattenbesparingspotential i att se över hur vattnet lämnar kranen. Byt ut det gamla tappmunstycket mot ett vattenbesparande munstycke, som kallas perlator eller sparlator. Dessa kan används i kranar i både kök, wc och badrum. Med ett vattenbesparande munstycke blandas luft in i vattenflödet så att mindre vatten kommer ut, men med samma komfort som innan. Det finns även duschmunstycken med samma funktion.

Köket

I ett hushåll brukar man räkna på att varmvatten står för ungefär en tredjedel av totala mängden tappvatten. Du kan minska varmvattenanvändningen genom att undvika att diska under rinnande varmvatten, tappa i stället upp vatten eller använd kallvatten. Att använda diskmaskin är mer energieffektiv än att handdiska, men tänk på att fylla diskmaskinen ordentligt och inte köra den halvfull. En annan enkel åtgärd för att hålla nere energiåtgången är att använda plana kokkärl som passar storleken på plattan vid matlagning.

Vinden

En vind som inte är tillräckligt isolerad innebär ofta i betydande värmeförluster. Äldre hus, från mitten av 80-talet och tidigare, har ofta otillräcklig isolering på vindsbjälklaget. Med bra vindsisolering minskas värmeflödet vilket resulterar i lägre energianvändning och ett mindre dragigt hus. Har du isolering som är mindre än 20-25 cm djup på vinden så behöver du tilläggsisolering för bästa resultat.

Fönster

När det är kallt ute kan mycket värme försvinna från bostaden via fönsterna, speciellt i äldre hus där det är vanligt med tvåglasfönster. Kalla golv uppkommer bland annat av att det sker kallras från fönster, alltså att varm luft tränger ner den kalla luften mot golvet. Fönster kan släppa ut värme på grund av sin stora yta, dåliga värmeegenskaper eller gamla tätningslister. Du kan minska värmeförlusterna och spara energi på två sätt - genom att tilläggsisolera befintliga fönster eller byta till energifönster. En mindre åtgärd är att se över tätningslister och byta om det behövs.

Ta del av fler tips för hur du energieffektiviserar husets olika delar.

Vill du få koll på din energiförbrukning?

En energideklaration ger dig en god överblick hur pass bra din bostad är ur energisynpunkt. Energideklarationen är giltig i tio år från utförandedatum och kan användas vid en försäljning av bostaden.

Välj land