Så förebygger du gräsbränder i vår

Pressmeddelande

Alldeles nyss var det slaskigt och blött, men så plötsligt är det stor risk för gräsbränder. Hur då? Och går det att förebygga? Vår brandexpert Anders Westerlund ger dig tipsen.


När våren tar fart går det undan i naturen. Marken torkar snabbt och när fjolårsgräset blottläggs och blir knastertorrt är det stor brandfara. Längre fram på dagen är risken högre än på morgonen, eftersom solen har torkat bort dagg och eventuellt regn. Vädret påverkar såklart brandrisken också, är det blåsigt ökar risken att bränder sprida sig snabbare.

Den förhöjda risken behöver du vara medveten om ifall du exempelvis grillar eller eldar trädgårdsavfall och ris. Det är nämligen oförsiktighet som orsakar de flesta bränderna. Kontrollera först om det är eldningsförbud i din kommun, lättast är att kolla via SMHI (http://www.smhi.se) eller via appen Brandrisk Ute av MSB (https://www.msb.se/) (Av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap). Är det eldningsförbud så är det förbud mot öppen eld. Att elda på en ordnad grillplats är fortfarande tillåtet. Och man får grilla hemma med kol eller gasolgrill, men engångsgrillar direkt på mark och utanför eldstad är inte tillåtet.

En gräsbrand kan sprida sig fort. Blåser det mycket, särskilt byigt, så kan elden ta fart och gnistor flyga iväg och ta eld i det torra gräset en bit bort. Men du kan göra en hel del för att förbygga gräsbränder.

- Vattna runt eldningsplatsen, två meter utanför det område där du ska elda. Ha också en vattenslang redo när du eldar och annan lämplig släckutrustning. Var uppmärksam på elden hela tiden, det kan gå mycket fort om det sätter igång. Håll ordentligt avstånd till byggnader och skog och se till att du har en mobiltelefon med täckning ifall du behöver slå larm. Och elda helst inte ensam, det är lättare att släcka och eventuellt larma om man är flera.

Det är inte säkert att ditt försäkringsbolag ersätter dig för skador i samband med gräsbränder. Kolla därför hur det är med ditt försäkringsbolag, annars kan det bli en dyrköpt historia att vårelda.

Anders förebyggande tips mot gräsbrand:

  • Vattna runt eldningsplatsen
  • Ha vattenslang eller annan släckutrustning redo
  • Elda inte för nära byggnader eller skog
  • Se till att mobilen har täckning
  • Elda inte ensam

Se till att du har rätt produkter för att släcka bränder

Du hittar vårt utbud av brandprodukter i webbshopen.

Välj land