Så brandsäkrar du hemmet

Nyheter

Många vet hur man ska tänka brandsäkert i hemmet, men ändå startar många bränder innan och kring jul. Vår brandexpert Anders Westerlund ger dig trygga tips på hur du brandsäkrar hemmet.


Så här veckorna innan jul börjar vi tända allt fler ljus, och elda mer i hemmet. Värmeljus, stearinljus och brasor lyser upp i mörkret och ger en härlig stämning. Mysets baksida är att risken för brand ökar.

- Vi ser att bränder relaterade till levande ljus ökar ju närmare fjärde advent man kommer. Det här kan ha två förklaringar som jag ser. Dels har de första ljusen i den traditionella ljusstaken brunnit ner en bit då och har man torr mossa längst ner i ljusstaken kan den lätt fatta eld. Men det finns också en annan förklaring, att medvetenheten sjunker och man slappnar av för att man börjar vänja sig att ha ljus tända hemma. Kanske blir det lite slentrian vilket kan vara farligt, säger Anders Westerlund.

Du har kanske hört tipsen förut, men tänk alltid på att använda ljusstakar av obrännbart material. Strunta i den torra vitmossan, tar den eld så kan elden sprida sig fort. Värmeljus är en annan orsak till bränder. Många väljer värmeljus för att de inte kan välta och därmed borde vara säkrare. Och så är det, men om man ställer flera värmeljus för nära varandra på exempelvis ett fat så värmer de varandra och gör så stearinet smälter. Det kan resultera i en stearinpöl som om den antänds kan skapa en låga. Har du lättantändligt material i närheten kan en brand vara ett faktum.

Våra förändrade vanor kring användandet av elektriska prylar ökar risken för att bränder uppstår. Numera laddar många telefonen vid sängen och kanske somnar med mobiltelefonen eller läsplattan laddandes. Om det uppstår ett fel i laddaren som leder till överhettning är risken för att brand uppstår överhängande. Se därför till att alltid ha en CE-märkt produkt eftersom den är testad, och undvik att ladda på natten eller obevakat. Ett tips är att ladda med en timer som slår av efter en tid.

Att vi tar med oss teknikprylar in i sovrummen gör att vi behöver tänka på att ha brandvarnare, både i och utanför sovrummet. Det är också viktigt att du testar att dina brandvarnare fungerar, gör det gärna månadsvis eller vid längre frånvaro från hemmet. En pulverbrandsläckare på sex kilo och brandfilt är också viktiga att ha hemma om du ska kunna göra en snabb insats om branden uppstår.

Vill du öka brandsäkerheten i ditt hem?

I vår webbshop hittar du brandvarnare, brandfiltar, brandsläckare och timers till dina elprylar.

Välj land