Så blir du av med bananflugor

Pressmeddelande

Så här års är det många som störs av de små flugor som framförallt finns i våra kök. De kallas ofta bananflugor, men är egentligen olika arter i familjen daggflugor.

De här flugorna finns överallt i vår natur, därför är det svårt att hindra dem från att ta sig in hus och lägenheter. Speciellt sensommar och höst letar de sig in för att lägga ägg i framförallt övermogna och jästa frukter och grönsaker, slattar av vin och öl, blomjord och diskhoar.

– Deras förmåga att föröka sig är otrolig. Utvecklingen från ägg till färdig fluga sker på omkring åtta dagar och varje hona lägger ungefär 500 ägg. Så ett par flugor blir snabbt massor av flugor, som i sin tur lägger nya ägg och blir ännu fler, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Den här förökningstakten gäller det att få stopp på. Därför behöver du hitta de platser där de utvecklas och rengöra platsen eller materialet som insekterna finns i. Då kan du få bort bananflugorna helt och hållet, eller i varje fall hålla det på en låg nivå.

– Har du väl fått rikligt med flugor finns det ett par saker du kan göra. Använd dig av en färdigbetad fruktflugefälla, eller prova att blanda till två delar äppelcidervinäger, en del sirap och en droppe diskmedel i en liten flaska. Den här blandningen lockar till sig flugorna, som tar sig ner i flaskan och stannar där, avslutar Håkan Kjellberg.

Håkans tips på hur du slipper bananflugorna i ditt hem:

  • Kasta fruktavfall i slutna påsar och håll fruktskålen fri från övermogen frukt.
  • Rengör returflaskor och liknande och förvara dem slutet i exempelvis plastsäckar
  • Låt inte disk ligga för länge i diskhon och ta bort matrester från diskhon direkt
  • Kasta soporna varje dag och håll efter komposten
  • Rengör diskhon och golvbrunn med grov borste och diskmedel, för att bli av med ägg och larver som kan finnas vid mynningen.

Välj land