Råttorna bjuds på julbord: en miljon svenskar slänger sopor på stan

Pressmeddelande

Var åttonde vuxen svensk, vilket motsvarar nästan en miljon svenskar, har det senaste året slängt hushållssopor i en offentlig papperskorg eller soptunna. Det visar en ny Sifoundersökning på uppdrag av Anticimex och Håll Sverige Rent. Råttor är allätare och en kastad lussebulle mättar exempelvis två råttor en hel dag.

– Ett enda råttpar kan ge upphov till mellan 800 och 1 000 nya råttor per år och att begränsa tillgången av mat är det bästa sättet att minska antalet råttor. Fastighetsägare behöver förenkla hanteringen av hushållssopor så att färre slänger dem på stan, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Var åttonde svensk, 12 procent, har det senaste året slängt hushållssopor från hemmet eller jobbet i en offentlig papperskorg eller soptunna, trots att det inte är tillåtet. Det visar en färsk Sifoundersökning på uppdrag av Anticimex och Håll Sverige Rent. Papperskorgar på stan som blir proppfulla av intryckta hushållssopor blir snabbt ett julbord för råttor. Råttor klarar sig på lite mat, en halv lussebulle eller en prinskorv mättar en råtta en hel dag.

– Många slänger sina hushållssopor i offentliga papperskorgar eftersom återvinningsrummet ligger åt fel håll eller för att de tycker det är jobbigt att sortera, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

Det är lite vanligare att män slänger hushållssopor på stan än att kvinnor gör det. 14 procent av männen har slängt hushållssopor i en offentlig papperskorg eller soptunna senaste året, att jämföra med 11 procent av kvinnorna. Unga män är den grupp som slänger hushållssopor på stan i störst utsträckning, tre av tio, 28 procent, säger sig ha gjort det under det senaste året.

Så många råttor blir mätta hela dagen på en:

- Prinskorv: 1 råtta.
- Lussebulle: 2 råttor.
- Skinksmörgås: 3 råttor.

Så håller ni råttorna borta:

- Placera sopbehållare så att det blir lätt att använda dem.
- Se till att det är lock på sopbehållare.
- Använd uppkopplade digitala råttfällor som larmar så fort en råtta går i dem.

Fakta om råttor

Råttor orsakar allvarliga skador på hus och egendom och kan dessutom bära på bakterier och virus som gör människor sjuka. Den vanliga råttan, brunråttan (Rattus norvegicus), blir 20–30 cm lång, utan svans. Råttorna gräver ut gångsystem där de bor och förvarar sin mat. Ett råttpar kan ge upphov till mellan 800 och 1 000 ungar per år.

För mer information kontakta

Håkan Kjellberg, skadedjursexpert Anticimex, 070-878 78 20 (tel:070-878 78 20), Hakan.Kjellberg@anticimex.se
Johanna Ragnartz, vd, Håll Sverige Rent, 076-941 01 89 (tel:076-941 01 89), johanna.ragnartz@hsr.se

Den webbaserade undersökningen genomfördes av Kantar Sifo under perioden 4–17 december 2017. 1 000 svenskar svarade på frågan, med följande resultat:

Har du någon gång det senaste året slängt hushållssopor från jobbet eller hemmet i en offentlig papperskorg eller soptunna?

Ja, 12 procent
Nej, 87 procent
Tveksam, vet ej, 1 procent

Siforesultatet finns i sin helhet tillgängligt här LÄNK PDF (/episerver/cms/content/globalassets/sv-se/_sverige-sv-se/media/documents/rapporter/sifofraga-hushallssopor-tabell-1538528-anticimex-1.pdf,,731350?epieditmode=false).

Välj land