Råttor tog sig in i lägenhet – gnagde sönder vattenlåset

Nyheter

Nyligen fick en boende i en lägenhet i Stockholm en riktigt obehaglig överraskning. En morgon hade råttor gnagt sig igenom vattenlåset i lägenheten och vatten forsade ut.

Dramat utspelade sig i en lägenhet på Åsögatan på Södermalm i Stockholm. Att råttor tar sig in i lägenheter är relativt ovanligt, men att de kan gnaga sönder även hårda material är väl känt. Vattenlås av plast kan de alltså bevisligen ta sig igenom.

- Avloppen fungerar lite som råttornas motorväg, det kan verkligen vara fullt med dessa gnagare i rören under våra hus. Att råttor tar sig in i en lägenhet på det här sättet kan vara ett tecken på att det så många råttor i avloppen att de trycker på underifrån. Anticimex Smart Pipe är tänkt att ta hand om råttorna just i avloppen, det fällor utan bekämpningsmedel som är väldigt effektiva, Tyvärr var de inte installerade här, säger Håkan Kjellberg som är skadedjursexpert på Anticimex.

Vill det sig illa kan råttor ställa till stor skada, de ligger bland annat bakom många bränder efter att de gnagt på elkablar och gasolslangar. Men det är ganska ovanligt och inte någonting att oroa sig för.

- Det är obehaget att få in råttor som är det värsta för många människor. Att sen få ut den kan vara besvärligt. Det finns också en viss smittrisk eftersom råttor bär på olika smittämnen, men den risken är låg. Men ta det säkra före det osäkra och undvik att röra råttor, säger Håkan Kjellberg.

Välj land