Planerar du ett byggprojekt?

Pressmeddelande

Att som bostadsägare gå in i ett byggprojekt är kul. Men hur det slutar är svårare att förutse och faktum är att konflikter mellan privatpersoner och byggare är en av de vanligaste typerna av ärenden som går till ARN, Allmänna Reklamationsnämnden.


Det finns många duktiga och ordentliga hantverkare i vårt land, och sällan uppstår det problem när det handlar om byggarens kompetens att utföra jobbet. Problemen grundar sig istället i kommunikationen där förväntningar av leverans inte överensstämmer mellan parterna.

- För dig som ska renovera eller bygga ut är det viktigt att ha rätt inställning till ett byggprojekt. Att lägga tid på planering, budgetering och andra saker, så som bygganmälan kan bidra till att du får en bättre överblick över hur projektet bör genomföras. Tyvärr ringer många oss när det är för sent, när de redan hamnat i en tvist utan att ha en expert på sin sida, säger Stefan Öhrling som är tjänsteansvarig på Anticimex.

Byggsäkring är en tjänst som råder bot på osäkerheten kring byggprojekt, hur stort eller litet det än är. Du får en egen opartisk byggrådgivare och besiktningsman i en och samma person. Byggsäkring är inte bara en trygghet för dig som ska renovera eller bygga ut, tjänsten gynnar också byggare eftersom reklamationerna och kraven på att göra om, hela eller vissa delar av ett projekt, minskar.

- Det finns inget krav på utbildning eller certifiering för att få bygga ett hus, på samma sätt som det finns för exempelvis en elektriker. Därför är en helt oberoende aktör en trygghet, framförallt i större projekt, som exempelvis dränering, takomläggning, fasadarbeten och köks- eller badrumsrenoveringar, säger Stefan Öhrling.

Stefans fem bästa tips för ett tryggare byggprojekt

  • Se till att ha skriftliga avtal med din byggare innan projektet påbörjas
  • Börja planera i tid, och undersök vilka material som lämpar sig bäst för ditt byggprojekt
  • Gör din hemläxa och ta reda på den fakta som krävs för ditt byggprojekt och ta hjälp av en oberoende expert vid behov.
  • Se till att anlita certifierade byggare
  • Ta in fler offerter, på så sätt får du en bra prisbild över ditt projekt

Vill du veta mer om Byggsäkring?

Kontakta ditt närmaste Anticimex-kontor , eller läs mer om tjänsten här.

Välj land