Ny myrart upptäckt i Sverige

Nyheter

För första gången har nu mörk faraomyra (Monomorium floricola) upptäckts i Sverige. Det är en mycket liten myra som kan vara svår att upptäcka.


Då och då händer det att nya djurarter upptäcks i Sverige. Men nästan alltid handlar det om att de har tagit sig hit genom transporter av något slag. I emballerade transporter från tropiska länder kommer med jämna mellanrum helt nya arter hit. Så har det troligen varit med den mörka faraomyran som vi nu har upptäckt för första gången i Sverige.

- Mörk faraomyra gillar, som det latinska ”efternamnet” floricola antyder, att leva nära växter. Men den överlever inte i svenska naturen, det är den inte rustad för. Inomhus kan den däremot frodas bara den hittar mat och vatten, säger Jan Jungerstam som är biolog och skadedjursexpert på Anticimex.

Den vanliga faraomyran är till skillnad från mörk faraomyra relativt vanlig i Sverige. Den är ljusgul till färgen, liten och så svår att bli av med att du behöver hjälp av ett saneringsföretag.

- Mörk faraomyra är gul och brun och kan också vara svår att bli av med. Eftersom den bara är någon millimeter stor kan den dessutom vara svår att upptäcka, därför kan den hinna föröka sig i stora mängder innan man märker av den, säger Jan Jungerstam.

Har du upptäckt faraomyror hemma?

Kontakta ditt närmaste Anticimex-kontor så hjälper vi dig.

Välj land