Ny forskning: vägglöss kan bära smittämnet som orsakar Chagas sjukdom

Pressmeddelande

Nu visar forskning från New Mexico State University att vägglöss kan bära smittämnet som orsakar den farliga Chagas sjukdom i upp till 97 dagar. Och även om man bara lyckats visa det i en labbmiljö skvallrar det om att vägglöss i teorin kan vara direkt farliga.

Problemen med vägglössen ökar för varje år och har till stor del att göra med vårt resande och omedvetenhet om hur vägglöss ser ut och beter sig. Drabbas du ska du kontakta ett professionellt saneringsföretag eftersom det kräver kunskap och rätt utrustning att bli av med dem. Vi lär oss mer och mer om dessa skadedjur hela tiden, som exempel vet vi numera att vägglöss kan sprida sig mellan lägenheter. Nu visar ny forskning att vägglöss också kan vara smittspridare.

- Att de kan bära på den patogen som orsakar Chagas sjukdom gör att vägglusen kommer i en ny dager. Visserligen är det en sak vad som går att visa i ett labb under gynnsammast möjliga förhållanden, men forskningen av den här typen är bra eftersom den lär oss att se potentiella hot. I verkligheten är det långt ifrån säkert att det här kommer att inträffa, i så fall borde det redan har gjort det, säger Håkan Kjellberg som är skadedjursexpert på Anticimex.

Chagas sjukdom är en typ av sömnsjuka som förekommer nästan uteslutande i Latinamerika. Den sprids av blodsugande skinnbaggar som liksom vägglöss bor i sprickor och vrår i hus.

Välj land