Matbordet flyttar ut – mumma för råttorna

Nyheter

Nu under sommaren drar vi oss gärna ut i trädgårdar och på altaner för att äta. Det uppskattas även av råttorna, eftersom de kan kalasa på glömd och spilld mat. Det finns ett par saker att tänka på om du inte vill ha besök av gnagarna runt huset.

Råttor är vanedjur, hittar de mat på en plats en gång kommer de gärna tillbaka. Därför är det viktigt att inte ha mat kvar stående över natten. Ta också en titt under bordet så att inga matrester ligger kvar. De kan bli en festmåltid för råttorna annars.

- Om du glömmer mat framme ofta kan du inte bara få råttor på tillfälligt besök, de kan också etablera sig runt huset. Det är inte svårare än att om det finns mat och en skyddad boplats för råttorna så vill de bo där, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Råttor äter det mesta. Fisk, kött, spannmål – de glufsar i sig allt med stor aptit. Och just maten är en bidragande orsak till om du har råttor eller inte runt huset.

- Har råttorna bara tillgång till mat så reglerar naturen det så att de blir fler. Ett råttpar kan ge upphov till 1 000 råttor årligen. Blir det sedan för lite mat på samma ställe kommer några att söka sig därifrån för att hitta mat. På så sätt bildas nya kolonier, säger Håkan Kjellberg.

Håkans tips för att slippa råttor i sommar

  • Var noga med att duka av bordet om du ätit utomhus
  • Lämna inte matrester under eller vid bordet
  • Släng sopor i sopkorgar med lock

Vill du ha hjälp att bli av med råttor?

Kontakta ditt närmaste Anticimex-kontor

Välj land